Civilforsvarskommissionen for Storaarhus (1949-1993)

Samler

Abstrakt

Beskrivelse

Havde til formål at beskytte civilbefolkningen i tilfælde af krig. Afløste Statens Civile Luftværn. Med Sovjetunionens sammenbrud i 1991, forsvandt behovet for at opretholde en organisation, der var møntet på at yde civil beskyttelse i en krigssituation. Civilforsvarsloven blev afløst af beredskabsloven 1993, og Beredskabsstyrelsen blev dannet.

I Aarhus medførte loven nedsættelsen af en lokal kommission, som skulle varetage Civilforsvarets opgaver i byen under navnet "Civilforsvarskommissionen for Storaarhus". I henhold til Civilforsvarslovens paragraf 22, var det kommissionens ansvar: I fredstid, at organisere og opretholde: En brandtjeneste, en teknisk/rydningstjeneste, en sanitetstjeneste, en gas- og fosfortjeneste, en socialtjeneste og en beskyttelse af kommunale livsvigtige virksomheder.

Derudover var det kommissionens opgave at føre tilsyn med bedriftsværnene, samt den frivillige egen beskyttelse (karré- og villaværn). Sidst men ikke mindst skulle kommissionen opretholde de offentlige beskyttelsesrum og sikre reservevandsforsyningstjenesten.

Kommissionens medlemmer kom fra forskellige dele af det Aarhusianske beredskab. De første mange år bestod samlingen af: Borgmesteren, politimesteren og civilforsvarschefen. Dertil kom medlemmer valgt af Aarhus byråd, samt medlemmer udpeget af Civilforsvarsforbundets Aarhus kreds. Særligt i kommissionens første årtier blev der desuden udpeget et medlem fra ”Danske kvinders beredskab, Aarhus”.