Anker Høxbro Kirkeby (1884-1957)

Samler
Fornavn(e)

Anker

Efternavn(e)

Høxbro Kirkeby

Køn

mand

Fødested

Aarhus

Dødssted

Frederiksberg

Beskæftigelse

Journalist

Abstrakt

Beskrivelse

Anker Høxbro Kirkeby var født i Aarhus 13. september 1884 som søn af grosserer Wilhelm Kirkeby (1836–1909) og Maren Sabine Kristine Høxbroe (1843–1931). Han døde i 1957 på Frederiksberg og ligger begravet på Søndermarken kirkegård.

Han tog studentereksamen fra Aarhus Katedralskole i 1903 og filosofikum det følgende år.

Oprindeligt ønskede Anker Kirkeby at blive lægemissionær, og han begyn-der derfor at studere medicin, men han forlod studiet igen. Efterfølgende gik han i gang med at studere litterære studier, da han havde planer om at blive skuespiller, men også dette endte uforløst.

Han rejste ud og sendte i forbindelse med sine ophold rejsebreve hjem til Politiken. Her blev han tilknyttet resten af sin aktive karriere, og han er be-tegnet som en af avisens mest fremtrædende medarbejdere.

Han arbejdede med mange emner, og som reportager og korrespondent var han i sin emnebehandling og stil måske den, der kom til at ligge tættest op ad sin læremester Henrik Cavling. Som journalist blev han en institution, og arven efter hans arbejde stod i mange år frem.

Anker Kirkeby besad et stort engagement i sager, som han brændte for, og han var ikke bange for at forlade et journalistens observerende ståsted, for selv at argumentere kraftigt for et synspunkt.

Han fik tilskyndet af sin stærke sociale følelse ideen til og stod i en menne-skealder i spidsen for de juleløses jul. Det var en juletræsfest for samfundet svageste – de som ikke havde råd til at holde juleaften. Ideen fik han, da han ønskede at lave en reportage om juleaften for de svageste, og drog rundt i Københavns gade sent 24. december 1910 og oplevede de kummer-lige kår, som børn såvel som voksne levede under.

I 1954 oprettede Anker Kirkeby Dansk Pressemuseum til hvis samling Kir-keby selv var en flittig doner. Museet flyttede i 1958 til Aarhus. Her havde det til huse frem til 1990, hvor det blev fusionere med Dansk Mediemuseum i Odense.