Ålborggade 4 (1930-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Ålborggade

Husnummer

4

Postnummer

8000

Geokordinater

56.14348556, 10.19491913

Sogn

Skt Lukas

Rotation

6.0

Lokalområde

Frederiksbjerg

Beskrivelse

Beskrivelse

Beskrivelsen gælder karréen Ålborggade, Stadion Allé, Ingerslevs Boulevard og F. Vestergaards Gade. Hele karreen er tegnet af arkitekt V. Puck og opført i årene 1929-30 for Arbejdernes Andels Boligforening.

A.A.B. indbød arkitekterne V. Puck, Johs. Frederiksen, Thorkel Møller og W. Th. Klemann til en konkurrence om karréens udformning - en for denne periode mindre anvendt metode. Stadsarkitektens kontor indstillede til Udvalget for byens udvidelse og bebyggelse, at arkitekt Johs. Frederiksens projekt var det bedste, men af forskellige ukendte årsager valgtes arkitekt V. Pucks projekt.

Karréen står som et typisk eksempel på periodens håndværksbyggeri med stramme symmetriske facader, hvor henholdsvis facaderne mod Ingerslevs Boulevard/Ålborggade og Stadion Allé/ F. Vestergaards Gade er ens. Bebyggelsen fremtræder med mansardtag, store røde murflader, som brydes as et gentagende facadearkitektonisk element bestående af to 2-sidede karnapper afsluttet med altaner samt et attikamotiv i mansarden.

Hjørneejendommene er foruden en karnap forsynet med altaner, mens øvrige ejendomme er uden altaner. Karréen er nært beslægtet med karréen på den anden side af Stadion Allé, dog med en lidt finere detaljeringsgrad. Traditionelt er bygninger fra denne periode forsynede med hvidmalede vinduer, som tilfører den massive bebyggelse en lettere og finere facadekarakter. Desværre er samtlige oprindelige vinduer udskiftet med store brunbejdsede termovinduer. Karreen har et meget fint aksefast gårdanlæg med springvand i midten og lege- og opholdsmuligheder. Gårdport mod F. Vestergaards Gade og Stadion Allé.

Ålborggade 4

4 1/2 etages rødstensbygning med mansardtag beklædt med tegl. Pudset og

trukket gesims i 2-sidet konsolbåren karnap fra 2. til 4. etage afsluttet med

altan. 2 pudsede, vandrette bånd over underetagen. Tilbagetrukket parti ved

trappeopgang med teglstensdekorerede brystninger Nye, store brunbejdsede

termovinduer. Oprindelig, fint bearbejdet og lakeret fyldingsdør omgivet af en kraftig pudset portal.

Den arkitektoniske kvalitet: middel

Den bygningsmæssige tilstand: god

Samhørighed med omgivelserne: god

Omgivelsernes helhedskarakter: god

Kvalitetsgruppe I

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).