Vestergade
Vestergade 56
Vis alle resultater i samlingen
56
8000
Vor Frue
City
Beskrivelse
Trods sin beskedne facadelængde hævder dette otte fag lange forhus i kraft af sin rejsning og gode forhold sig smukt i forhold til den lange nabobygning nr. 58. Over den svære sokkel rejser sig det overpudsede bindingsværkshus i to stokværk. Vinduerne er bortset fra et butiksvindue smukt bevarede. Facadens oprindelige stokværksfremspring er maskeret af en profiltrukken gesimsliste. Indtil 1896 var stokværksfremspringet markeret med profilhøvlet overgangsfod og svejfskårne bjælkeender. Den velbevarede portåbning med fintskårne knægte, som bærer den smukke porthammer med bygberren og hans hustrus initialer MF S Has og ME Je D Hases på hver side af en udskåren roset og er placeret imellem og måske den smukkeste porthammer, der endnu sidder på plads i byen. De overpudsede ydermure er lysegult kalkede. Huset er tækket med et nydeligt nyere tegltag. Sidelængen inde i gården bar sammen med for-husets bagside bevaret det gamle bindingsværk, som er sorttjæret. I mod-sætning til hovedfacadens dækkede bindingsværk, som havde to stk. dokke tømmer i hvert fag, ses her i gårdsidens bindingsværk kun ét stk. tømmer. Loftsbjælkerne er tappet ind i stolperne i sidelængen. I hjørnet mellem forhuset og sidelængen ses på første sal en tilmuret døråbning til gårdens nu f]ernede svalegang. Murfladerne er gulkalkede og står smukt til den gamle sidelænge i nr.
58. Bygningerne har smukke sprosse-vinduer og er i meget smuk stand.
Bygningshistorie: De to hindingsværksbygninger blev opført for avlsmand Søren Michelsen Hasle i 1750. Faca-dens stokværksfremspring blev ændret for kobbersmed H. P. Salling i 1896 ved murermester H. P. Jensen.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).