Skolegade 34 (1851-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Skolegade 34

Beskrivelse

Beskrivelse

Pressejernet

Den anselige bygning bar en kileformet grundplan og ensartede grundmurede facader til de to gader. Stuefacaden har som i Skolegade nr. 21 rundbuede vinduesåbninger, men har mistet nogle af de fine facadeenkeltheder, som præger dette langt mindre hus. Den svære bæltegesims under vinduerne på første sal er bevaret, men vinduespillerne har mistet deres almindelige kvaderfugning. Arkadebuerne mangler deres vederlagsprofil, da stuevinduernes forenklede indramninger er ført ned til soklen.

Facaderne er stænkpudsede i en mørk tone i kontrast til de lyse enkeltheder. Husets spidsvinklede hjørne er og det smukt opskalkede vinkeltag er teglhængt. Stuevinduerne har i nogen grad beholdt deres spinkle profiler. Vinduerne på første sal er af flagtype, medens der på anden sal ses fine tofags sprossevinduer, en inddeling der giver facaderne en velovervejet holdning, som ligeledes kendes fra det omtrent samtidig opførte hus Fredens Torv nr. 5-9.

Bygningshistorie:

Huset blev opført efter en brand i 1850 og var færdigt i 1851. Det populære navn hentyder nok til bygningsformen, men også til, at bygherren, byrådsmedlem H.F. Baess, faktisk var skræddermester. Byggesagen medførte i øvrigt en del ubehageligheder både for Baess og Århus Bygningskommission. Man havde nemlig her som andre steder overskredet de gældende bestemmelser om bygningshøjden, som ikke måtte overstige atten alen (11,40 m) . Der var endog tale om, at huset skulle bygges om, men endelig i december 1851 gav indenrigsministeriet tilladelse til, at huset måtte blive stående.

Baess' kollega i byrådet, tømrermester A.E. Andersen, udførte i 1851 et grundrids af parcellen, der viser husets grundflade. Denne plan er dog ikke blevet fulgt. Thi i det endelige hus blev de to huse til Skolegade og Åboulevarden opført i omtrent samme længde, omend de ikke er lige dybe. Som arkitekt må henvises til Hans Wilhelm Schrøder. Huset blev for nogle få år siden hovedistandsat for firmaet Frantz Hingelberg A/S. Det er et af de mest velbevarede huse fra senklassicismen i byen, og det er af stor vigtighed på dette hjørne.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).