Chr. Wærums Gade 15

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Chr. Wærums Gade

Husnummer

15

Postnummer

8000

Geokordinater

56.14301601, 10.19309407

Sogn

Skt Lukas

Rotation

279.0

Lokalområde

Frederiksbjerg

Beskrivelse

Beskrivelse

Se også ill. Ålborggade 17.

Beskrivelsen gælder hele karreen Chr. Wærums Gade, Ålborggade, Stadion Allé og Søndre Ringgade, som er opført i årene 1931-34. Bebyggelsesplanen og facadetegningerne er tegnet af stads-arkitektens kontor og godkendt af Ud-valget for byens udvidelse og bebyg-gelse som retningsgivende for hele kar-reen. Forskellige arkitekter har tegnet etageplaner og detaljerede facadeteg-ninger for hver enkelt ejendom/bygherre. Facadetegningerne krævedes af udvalget udført i overensstemmelse med de godkendte hovedretningslinier.

Karreen fremtræder som en sluttet karrébebyggelse med heltag og enkelte kviste, store røde murflader opdelt af gennemgående karnapper og vandrette bånd i gule teglsten. Hjørneejendom-mene er foruden en karnap forsynet med altaner, mens øvrige ejendomme er uden altaner. Facadearkitekturen afspejler i flere detaljer - f.eks. vindues-udformningen - den funktionalistiske stilpåvirkning. Karreen som helhed udgør en betydningsfuld del af den symmetriske randbebyggelse omkring Stadion Allé. Der er i karreen påbe-gyndt en udskiftning af vinduerne, -desværre i forskellige materialer samt med vekslende udformning og farver.

Denne manglende koordinering af vinduesudskiftninger indebærer en betyde-lig forringelse af den homogene og velproportionerede facadearkitektur. Der er fælles opholdsareal i karreens indre. Butikkerne i underetagen er hovedsagelig til kvarterets dagligvareforsyning.

Bygningen på Chr. Wærums Gade 15 er opført i 1934 af tømrermester A. Winkler og er tegnet af arkitekt P. Alf. Brixen.

51/2 etages rødstens hjørneejendom med heltag beklædt med tegl. Pudset og trukket gesims. 1 gennemgående kar-nap samt 4 altaner. Vandrette, frem-trukne og gennemgående bånd i gule tagsten. Oprindelige, hvidmalede 1-, 2-og 4-fags vinduer med brunmalede karme. Oprindelig, fint bearbejdet og lakeret dør omgivet af pudset indfatning. 2 butikker i underetagen.

Den arkitektoniske kvalitet: middel

Den bygningsmæssige tilstand: god

Samhørighed med omgivelserne: god

Omgivelsernes helhedskarakter: middel

Kvalitetsgruppe I

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).