Mølleparken (1926-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Mølleparken

Beskrivelse

Beskrivelse

Mølleparken er en større bypark i det centrale Aarhus. Parken omkranses af Aarhus Å og vejene Møllegade, Møllestien og Vester Allé. Liggende med front til parken ses det tidligere Aarhus Kommunes Hovedbibliotek, der nu er omdannet til et større hostel.

Mølleparken blev indviet i 1926, men den historie strækker sig betydeligt længere tilbage. Områdets historie er uløseligt forbundet med historien om Aarhus Mølle, hvis eksistens nævnes første gang i 1289.

Mølledriften blev nedlagt i 1903, og i 1909 købte Aarhus Kommune møllegrunden, dog med den aftale, at den daværende møller, Ernst August Weis, og hans hustru, Wilhelmine Weis, kunne blive boende i møllen resten af deres liv. Kommunen fik dog lov at overtage møllens have med det forbehold at området "aldrig må bebygges, men stadig skal henligge som offentligt torv eller offentlig park, der skal have navn af henholdsvis Mølletorvet eller Mølleparken, dog at det tillades kommunen på arealet at bygge en smuk bygning til anvendelse til rådhus, universitet eller anden lignende højere læreanstalt, bibliotek eller torvehalle." Således sikrede Weis, at Aarhus Mølle altid ville levere videre i navnet, området ville få, efter møllen flyttedes, samt at arealet ville blive brugt til et formål, han selv så ønskeligt. Mølleparken og det tidligere hovedbibliotek er dermed en direkte konsekvens at Weis' aftale med kommunen.

I 1934 anlagdes den park, der i årtier kom til at fremstå som et rekreativt område mellem Vester Allé, Aarhus Å og det tidligere Hovedbibliotek, der blev opført samme år.

I 2006 blev der fremlagt en ny helhedsplan for Mølleparken i tæt sammenhæng med den omfattende frilægning af åen. Med denne plan formuleres tanken om, at parken i højere grad end hidtil skulle fungere som et rekreativt grønt område, en visuel pause midt i byens rum. Parken ville således tage form som et varieret rekreativt område med græs, store træer, blomster og ikke mindst et livligt vandlandskab, der blandt andet kommer til udtryk i en opholdstrappe, der formidler overgangen mellem parken og åen. Parken blev tilført nye granitbelægninger omkring store runde havearkitektoniske former, og skulpturgruppen Elskovskampen indtog en ny plads i parken i et granitbassin opført til lejligheden.