De Mezas Vej 22 (1931-)

Vis alle resultater i samlingen

Navn

De Mezas Vej

Husnummer

22

Postnummer

8000

Geokordinater

56.14450183, 10.18991581

Sogn

Skt Lukas

Rotation

54.0

Lokalområde

Frederiksbjerg

Beskrivelse

Beskrivelse

Se også ill. Max Müllers Gade (1).

Beskrivelsen gælder hele karreen de Mezas Vej, Søndre Ringgade, Trepkasgade og Max Müllers Gade, som er opført i årene 1926-31 . Bebyggelsesplanen og facadetegningerne er tegnet af stadsarkitektens kontor og godkendt af Udvalget for byens udvidelse og bebyggelse som retningsgivende for hele karréen. Karréen er nært beslægtet med nabokarreen, der ligeledes er tegnet af stadsarkitektens kontor.

Forskellige arkitekter har tegnet etageplaner og detaljerede facadetegninger for hver enkelt ejendom/bygherre. Facadetegningerne krævedes af udvalget udført i overensstemmelse med de godkendte hovedretningslinier. Bebyggelsen er i 5 etager og med høj kælder og heltag. Fælles gårdport i Max Müllers Gade samt lege- og opholdsarealer i karreens indre. Der er en del butikslokaler i underetagen, både dagligvarer og specialbutikker.

Bygningen på de Mezas Vej 22 er opført i 1928 af murermester Daugbjerg og er tegnet af arkitekt M. B. Fritz.

5 1/2 etages gulstensbygning med tegltag. Øverste etage er tilbagetrukket og pudset. En kraftig tegltækket, pudset og trukket gesims mellem 4. og 5. etage.

Lodret tilbagetrukket parti ved trappeopgang og hjørneafskæring dekoreret med fremtrukne skifter. Sandstensportal omkring oprindelig, lakeret fyldingsdør. Ligeledes sandstensportal ved oprindelige fyldingsdøre til kælder. Oprindelige, hvidmalede 2-fags vinduer med sprossedelte underrammer. 1 hjørnebutik.

Den arkitektoniske kvalitet: middel

Den bygningsmæssige tilstand: god

Samhørighed med omgivelserne: god

Omgivelsernes helhedskarakter: dårlig

Kvalitetsgruppe II

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).