Nørregade
Nørregade
Vis alle resultater i samlingen
Beskrivelse
Nørregade er anlagt på den nordligste strækning af vejen, der fra 1800-tallets begyndelse blev etableret omkring en del af byen og benævnt som Vejen bag om byen.
Tidspunktet for gadens anlæggelse og navngivning kan ikke nøjagtigt efterspores men skal ses i sammenhæng med gadens første bebyggelse, der blev opført omkring 1850 - et tidspunkt, hvor man også afskaffede accisen (bytolden) og nedrev byporten ved Studsgade.
Nørregade afsluttedes i 1862 ved Paradisgade, som blev anlagt på dette tidspunkt. I 1874 anlagdes Nørre Allé på strækningen mellem Munkegade og Paradisgade, men efter Guldsmedgades anlæggelse besluttede man i 1910 at afkorte Nørre Allé, således at Nørregade nu i stedet blev afsluttet ved Guldsmedgade.
I Nørregade findes nogle af kvarterets ældste huse. Ejendommene nr. 16, 18, 20 og 30, 32, 36 er alle opført i perioden 1863-1869. Hovedparten af bygningerne fremstår dog ikke i deres oprindelige form, men er gennem tiden ombygget eller tilføjet enkelte etager.
Nørregades ældste strækning præges af den tidligste bebyggelse, der hovedsagelig var opført i 2 1/2 og 3 1/2 etage. På gadens sydlige side er flere af disse huse opført allerede i begyndelsen af 1850'erne.
Strækningen fra Paradisgade til Guldsmedgade domineres af 4 1/2 etages ejendomme, opført lige efter århundredskiftet. Flere af disse bygninger er tegnet af arkitekt R. Frimodt Clausen.
Nørregade fungerer ligesom Nørre Allé som forretningsgade med et alsidigt udbud af special- og dagligvarebutikker. Gadens tilknytning til Nørrebrogade, Nørreport og Knudrisgade giver den funktion som gennemkørselsgade for både privat og offentlig trafik, hvilket præger det forholdsvis smalle gaderum og i perioder virker temmelig belastende for det lokale gademiljø
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).