Steen Billes Gade
Steen Billes Gade (1899-)
Vis alle resultater i samlingen
Beskrivelse
Steen Billes Gade, der er opkaldt efter en dansk admiral (1751-1833), blev anlagt i 1899 på arealer ejet af Byggeselskabet Skovvangen. Dette byggeselskab bestod af en gruppe mennesker fra Århus og et konsortium fra Horsens.
Den 5. december 1901 besluttede byrådet gadenavnet efter forslag fra det pågældende byggeselskab.
Den første bebyggelse langs gaden startede i 1902 med opførelsen af villaen og erhvervsbygningen nr. 7 og 7B. Disse bygninger blev indtil 1919 anvendt af Aarhus Dampvaskeri, hvorefter de blev solgt til Olsens Stole og Møbelfabrik. Erhvervsbygningen nr. 7B er for få år siden indrettet og udstykket til ejerlejligheder.
I 1910 opførtes yderligere hjørnebebyggelsen ved den nordlige side af Steen Billes Torv efter tegninger af arkitekterne Axel Høeg-Hansen og Chr. Frühstück Nielsen. Herefter stoppede den videre udbygning i en årrække, og først i perioden 1929-1933 blev randbebyggelsen langs gaden fuldt udbygget.
Den pudsede og hvidmalede hjørnebebyggelse, der indleder husrækken på gadens vestlige side, fremstår som et af kvarterets markante huse. Bygningens karakteristiske, indadgående hjørneparti med det kantede trappetårn, husets udhængende altaner og markante gavlkviste, udtrykker en vis arkitektonisk bearbejdning, idet huset dog afviger stilmæssigt ved sine pudsede og malede facader.
En mindre del af bebyggelsen har i tidens løb undergået ændringer med hensyn til farveholdninger og vinduesudformninger og afviger væsentligt fra det oprindelige facadeudtryk og helhedspræg.
Facadeforløbet afbrydes ved den fritliggende villa nr. 7 og tilkørsels-og parkeringsarealer til den bagved-liggende bebyggelse (nr. 7B).
Gadestrækningen afsluttes af en markant randbebyggelse nr. 9-13, der er opført under indflydelse af en tidlig funktionalisme, er karakteriseret ved facadens opdeling i røde og gule teglstensfelter. Bebyggelsen er sammen med Nordre Ringgade nr. 100-112 opført efter en fælles bebyggelsesplan.
Gadens østside er opført som en ensartet randbebyggelse i 3-3 1/2 etager. Strækningen fra Peder Skrams Gade til Skovvangsvej fremstår som en sammenhængende, nyklassicistisk bebyggelse i røde teglsten med en facadeopdeling, der markeres af risalitter ved indgangspartiernes trappefag. Den simple harmoni i bygningens facader fastholdes fint af de uspolerede vinduespartier.
Steen Billes Gade, der har et jævnt stigende forløb mod Nordre Ringgade, er delvis lukket mod Ringgaden og her afsluttet af en vendeplads, der kun giver mulighed for indkørsel fra ringgaden til Steen Billes Gade.
Gaden er trods naboskabet til Ringgaden kun i begrænset omfang belastet af kørende trafik og fungerer som lokalgade med en kantstensparkering, der ikke i væsentlig grad påvirker gademiljøet.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
https://www.slaegt-aarhus.dk/forsk-i-aarhus/32-gader-og-sogne
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).