Thunøgade (1872-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Thunøgade

Beskrivelse

Beskrivelse

Thunøgade, der er anlagt i flere etaper, er opkaldt efter øen Thunø og navngivet i 1890.

Det første gadestykke blev anlagt allerede i 1872 af en overlærer Olsen. Overlæreren anlagde dette vejstykke, der blev benævnt Olsens vej, over sit eget grundstykke, som strakte sig fra Ny Munkegade, der dengang var en markvej, og frem til den endnu ikke anlagte Norsgade.

Ved anlæggelsen af Norsgade i 1874 fik Thunøgade forbindelse til Sjællandsgade, og i årene 1888 til 1896 forlænges gaden i begge retninger til sin nuværende udstrækning. I 1890 fik Thunøgade gangforbindelse til Høegh-Guldbergs Gade ved anlæggelsen af Thunøsti.

Allerede i 1882 kom der et andragende fra en del beboere om, at Olsens vej måtte få offentlig status og navn, men på grund af en del uoverensstemmelser beboerne imellem skete dette først i 1890, hvor byrådet erklærede gaden for offentlig og gav den navnet Thunøgade.

Gadens første strækning blev i midten af 1870'erne bebygget med en række villaer, som på dette tidspunkt kom til at ligge i landlige omgivelser med en udsigt over byen og bugten.

Ved udbygningen af gaden i 1880'erne og 90'erne blev en del af disse villaer, der lå tilbagetrukket på

grundstykkerne, lukket inde i gårdrummene af de nye etageboliger, der blev opført som randbebyggelse.

Bebyggelsen i gaden varierer fra 1 1/2 til 5 1/2 etager, og består dels af fritliggende villaer og dels af sammenhængende etagebebyggelse. Til gadens bebyggelse hører også bygningerne ved Ny Munkegades Skole og brandstationen. Denne blanding af forskellige bygningstyper giver gaderummet et diffust udtryk på visse strækninger, men også en vis harmoni de enkelte bygninger imellem, og i Thunøgade er en stor del af kvarterets arkitekturhistorie repræsenteret.

Ejendommene Thunøgade 1 og 3 er omfattet af Fænøgadesaneringen, hvilket betyder, at der imellem disse bliver en adgangsvej til de fælles lege- og opholdsarealer i karreens indre.

Hvor Thunøgade og Hjelmensgade mødes, blev der sidst i 1970'erne etableret en stor kvarterslegeplads, Børnenes Jord, i haven ved den tidligere Kiers villa .

Thunøgade, der flere steder kan fremvise gode gademiljøer, er kun på enkelte gadestrækninger belastet af parkerede biler og gennemkørende trafik. De største gener opstår på de strækninger, hvor gaden indgår som en del af kvarterets system af ensrettede gader.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

https://www.slaegt-aarhus.dk/forsk-i-aarhus/32-gader-og-sogne

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).