Trøjborgvej
Trøjborgvej (1895-)
Vis alle resultater i samlingen
Beskrivelse
Trøjborgvej blev i 1897 navngivet efter villa Trøjborg på Dronning Margrethes Vej 4 - der blev nedrevet i 1982.
I 1895 ansøgte man byrådet om tilladelse til udstykning af matrikel nr. 61b på en strækning af ca. 190 meter fra Dronning Margrethes Vej op til den senere Tordenskjoldsgade.
Grundene blev udstykket i 60 alens dybde med en fastlagt byggelinje på otte alen fra vejen. Det mellemliggende areal blev udlagt til små forhaver.
I forbindelse med det videre gadeudlæg blev den øverste del af Kirkegårdsvej reguleret i 1896, da den lå 1 1/2 alen højere end den nye gade.
Det videre forløb forbi den nyopførte Finsensgades Skole blev fremskyndet efter skoleudvalgets ønske og udførtes i perioden 1907-1908. I 1912 påbegyndtes en udvidelse af gaden med etablering af cykelstier, som dog senere forsvandt i forbindelse med gadens asfaltering i 1940'erne.
Gadens første bebyggelse blev opført til ejendommen Aldersro på det nordvestlige hjørne af Aldersrovej. Hovedbygningen her blev opført i 1864 og nedrevet knap 90 år senere i 1951.
Trøjborgvejs nuværende bebyggelse opstod i 1896 ved opførelsen af Trøjborgvej nr. 8 for Cykelfabrikken Dania, og størsteparten af etagebebyggelsen opførtes i årene frem til 1902. Skolen og Seminariet blev opført i henholdsvis 1907 og 1910. Den øvrige udbygning skete i et langsomt tempo i årene 1914 til 1937.
I 1951 opførte Boligforeningen Jyas etagebebyggelsen nr. 58-66, og i den forbindelse blev bygningerne på ejendommen Aldersro nedrevet.
Bebyggelsen mellem Dronning Margrethes Vej og Tordenskjoldsgade er opført i 2-4 1/2-etager, og bygningerne fremstår overvejende i rødt tegl, der for de ældste huses vedkommende har pudsede, renæssanceinspirerede facadedekorationer. Vest for Tordenskjoldsgade er bebyggelsen udelukkende opført i 4 1/2-etager frem til Willemoesgade, og karakteristiske træk er de pudsede, renæssanceinspirerede facadedekorationer og fremspringende bygningselementer såsom karnapper og altaner.
Strækningen mellem Willemoesgade og Aldersrovej består af en samlet rødstensbebyggelse med karakteristiske karnapper og gavlkviste efter tegning af arkitekt Johannes Frederiksen. Vest for Aldersrovej er bebyggelsen domineret af en funktionalistisk inspireret hjørnebygning med altaner og karnapper opført i 5 1/2-etager. Denne vestlige gadestrækning har en åben karakter med en fritliggende stokbebyggelse på nr. 60-66, et parkeringsareal ved samt åbne arealer omkring seminariet.
Gaden stiger jævnt fra Dronning Margrethes Vej mod Finsensgade og er karakteriseret af den markante forskel mellem karrébebyggelsen langs gadens nordside og kirkegårdens grønne arealer mod syd.
Da Trøjborgvej fungerer som forbindelses- og fordelingsgade for kvarteret, er det ellers gode gademiljø udsat for en stor trafikbelastning.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
https://www.slaegt-aarhus.dk/forsk-i-aarhus/32-gader-og-sogne
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).