Graven
Graven 8
Vis alle resultater i samlingen
8
8000
56.158763, 10.211453
Domkirkens
328.0
City
Beskrivelse
Det to etager høje grundmurede hus omfatter seks vinduesfag foruden et bredt portfag, som i umodsætning til de øvrige tofags sprossevinduer på forste sal er et trefags vindue. Et sålbænksprofil under vinduerne pa første sal er bort-hugget. Husets vinkeltag er teglhængt og forsynet med et par nye Veluxvindu-er. Portabningen er lukket med en nyere revleport.
Bygningshistorie:Et besøg inde i gårdens portrum antyder en meget spændende historie, som kan bekræftes ved hjælp af de gamle brandtaksationsprotokoller. De to sydligste fag inde i port-rummet er rester af en bindingsværks-væg fra et ellers forlængst nedbrudt bindingsværkshus. Her står først bjørnefaget med sin skråstiver samt det næste fag, alt udført af svært egetømmer. Lidt længere inde i portrummet imellem to ret spinkle stolper er indsat et brudstykke afen gammel porthammer. I midten ses et skjold med bygningshandværkerens bomærke, et par korslagte økser og en vinkel med hans initialer SNedert årstallet 1642. Endnu mere spændende er nok Snedkervalgsprog:
ANDRE BYGET TIL MIG lEG
BYGER TIL ANDRE
Måske er det den snedker, som samme år skar den fine porthammer i Skole-gade nr. 15. En vurderingsforretning af husene fra 1682 fortæller lidt om hus-
enes slette tilstand. Her nævnes et port-hus og en forfalden overgavl ved stor-stuen. Gården blev dog repareret og atter synet i 1684. Ved brandtaksationen i 1761 tilhørte gården købmand Fr. Jep-sen Raae. Bygningerne omfattede et fire fag langt porthus og et tretten fag langt gavlhus. Alt i to stokværk og selvfølgelig i bindingsværk. Gavlhuset var i 1791 reduceret til kun syv fag, men var før 1801 ombygget til et toetages gavlkvisthus med en gennemgaende gavlkvist over tre fag. Forhuset var otte fag langt og med en sidelænge på otte fag. Sidelængen blev i 1 845 ombygget og forhøjet til to etager. Bygherre var underkirurg ved garnisonen M. A. Haahr, som brugte arkitekt H. W. Schrøder. I 1856 lod dyrlæge Liisberg forhuset forhøje og ombygge til sin nuværende skikkelse. I 1859 og 68 lod han sidehuset ombygge, medens baghuset blev opført i 1874.
Trods alle disse ændringer kan man endnu inde i gårdsrummet fornemme det dominerende side/gavlhus og den korte portlænge. Det er i øvrigt mærkeligt, her i det nordlige Jylland at kunne konstatere endnu et gavlhus. Men endnu mærkeligere er det, at vi i Graven nr. 4 og nr. 6 har haft et par gavlhuse, endog uden portlænger. Nr. 1 førsvandt først da man i 1906 for N.I.O.G.T. op-førte det store nye hus nr. 4-6.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).