Harald Jensens Plads
Harald Jensens Plads 17
Vis alle resultater i samlingen
17
8000
56.14298224, 10.18864709
Langenæs
345.0
Viby
Beskrivelse
Se også ill. Carl Bertelsens Gade (2)
Beskrivelsen gælder bebyggelsen i den del af karreen, som omfatter Harald Jensens Plads, Skanderborgvej og P. P. Ørums Gade. Denne del af bebyggelsen er tegnet af arkitekt Thyge Klemann og opført i årene 1935-38 af forskellige bygherrer.
Bebyggelsen er i 51/2 etage med høj kælder og kviste i tagetagen. Facadearkitekturen er stilmæssigt påvirket af funktionalismen. Det afspejles f.eks. ved altan-karnapmotivet, idet altanerne enten er frit hængende på siden af karnapperne eller mellem disse. De forholdsvis store vinduespartiers udform-nin g og placering omkring hjørner -ligeledes inspireret affunktionalismen -
er af væsentlig betydning får fåcadearkitekturen. Der er påbegyndt en udskiftning af vinduerne, - desværre til typer med en noget ændret inddeling. Som helhed udgør karreen en betydningsfuld del af randbebyggelsen omkring Harald Jensens Plads. Karreen har gårdport i Carl Bertelsens Gade samt fælles lege- og opholdsareal i sit indre.
Bygningen på Harald Jensens Plads 17 er opført i 1935 af murermestrene R. B.
Broman, J. Jensen og Chr. Jensen Rasmussen.
51/2 etages rødstensbygning med høj kælder, tegltag og 1 kvist. Gennemgå-ende karnap mod Harald Jensens Plads og Carl Bertelsens Gade med pudsede altaner på siden af karnapperne. Ejendomsskellet er i dobbeltkarnappen og er mod Harald Jensens Plads markeret med en lodret frise. Lodret og sammen-hængende vinduesbånd ved trappeopgang. Fremspringende skifter over oprindelig dør med tegnstensindfatning. Oprindelige, hvidmalede 2- og 3- fags vinduer. Butik i kælderen.
Den arkitektoniske kvalitet: middel
Den bygningsmæssige tilstand: god
Samhørighed med omgivelserne: god
Omgivelsernes helhedskarakter: middel
Kvalitetsgruppe II
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).