Immervad 1 (1808-)

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Immervad

Husnummer

1

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15744572, 10.20745805

Sogn

Vor Frue

Rotation

66.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Det to etager høje forhus har en facade på ikke mindre end fjorten vinduesfag foruden det hjørne til Store Torv. Den tidligere butiksfacade i stuen er nu indordnet i den snævre vinduesfordeling på første sal. Husets gamle hoveddør er anbragt i et refendfuget afsnit i facaden til Immervad. Ligeledes er det brækkede hjørne og gavlhjørnerne markeret ved refendfugning. Facaden er i øvrigt pudset og malet. I det pænt opskalkede vinkeltag med smuk helvalm til Store Torv ses et par pæne skorstene i det af røde vingetegl dækkede tag. Inde i gården er husets oprindelige bindingsværk synligt. I begge etager ses smukke vinduer af flagtype med sprosser. Undtaget er de fire butiksfag i facadens sydlige del. I den nye fyldingsdør er indsat gennembrudte ornamentfyldinger af støbejern.

Bygningshistorie:

Det store hus blev opført i 1807-08 som et sytten fag langt bindingsværkshus for bagermester Chr. Sperling. Vi ved, at huset havde stokværksfremspring som i f.eks. Skolegade nr. 19. Thi i 1843 lod urmager N. Chr. Stougaard dette fremspring på overetagen rykke ind i linie med stuefacaden, og facaden overdækkedes med et lag puds. Ved den sidste istandsættelse iagttoges de gamle stolper på første sal. Hjørnet m.m. blev ved samme lejlighed markeret ved refendfugning. I 1859 blev hoveddøren ændret til den nuværende form. En tidligere bred fritrappe måtte indskrænkes til de lovbefalede 18" (50 cm).

I 1918 lod Brdr. Byberg ved arkitekt V. Puck jun. foretage en ændring af gavlen mod Store Torv således at gavlen blev trukket ind i flugt med facaden i Store Torv nr. 15. Det nye hjørne blev dog udført nøjagtigt som det tidligere. Ejendommen blev i 1980 købt af Statsanstalten for Livsforsikring, og ved en hovedistandsættelse ført tilbage til den skikkelse er kendt fra et litografi fra 1843. Arbejdet blev projekteret og gennemført under ledelse af ingeniør J.K. Lings og arkitekt K. Krøll og var færdigt i 1981. Hjørnehuset er sammen med Lille Torv nr. 2 og Vestergade nr. 1 af enorm betydning for stiftsbyens gamle kerne.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).