Kannikegade
Kannikegade 18
Vis alle resultater i samlingen
18
8000
56.15540245, 10.21130845
Domkirkens
317.0
City
Beskrivelse
Matr. nr. 781 .
Den tretten vinduesfag lange forbygning er opført i grundmur i to etager. Husets forside omfatter det stumpvinklede hjørne mellem Kannikegade og Skolegade. De tidligere butiksvinduer er nu tilmuret og erstattet af tofags vinduer af flag-type, som følger inddelingen på første sal. Den enkle hovedgesims og de øvre vinduers sålbænksgesims er den senklas-sicistiske facades hovedmotiv. I facaden til Skolegade er indbygget en port. Forhusets vinkeltag er teglhængt. Ved vestgavlen er et spring i gadelinien udfyldt af en tårnkarnap med et spånklædt spir. Indgangspartiet er indrammet af pilastre. Herover ses en bomærkedekoration udformet som en ørn omgivet af lyn-stråler. På førstesalen ses i brystningen under det, for arkitekten Hack Kampmann karakteristiske, store karnapvindue, det danske rigsvåben. Inde i den pænt brolagte gård ses forhusets og sidelængens kalkede ydervægge, som ma an-ses for at være afbetydelig værdi. Vinduerne er for de flestes vedkommende af flagtype, men i det sydvestlige afsnit af sidelængen er indsat vinduer med store ruder.
Bygningshistorie:Kernen i forbuset er en to etager bøj bygning på seksten fag. som havde en grund muret forside , men en bagside af egebindingsværk. I alt fald var forsiden ny, da huset i I 799 købtes af selskabet KIubArvtageren, selskabet oplårte i årene 1848-50 en ny klubgård (Kannikegade nr. 1 t, Aarhus Stiftstidende). Kannikegade nr. 18 solgtes i 1852 til købmand J. H. Agerup. Samme år lod Agerup gården ganske om bygge. Forhusets bagside blev ombygget til grundmur. Huset blev forhøjet med en alen (63 cm) og forsynet med et nyt tagbjælkelag. Desuden blev et nyt grundmuret sidehus i to etager opført unde i gården. I 1869 forlængede snedkermester S. Ørum forbygningen mod syd, saledes at den tidligere åbne ind-kørsel blev inddraget i forhuset. Ved nedrivningen af den gamle teaterbygning på Kannikegade og opførelsen af et nyt hovedposthus blev byggelinien trukket tilbage mod syd. Da firmaet Bruun & Sørensen havde købt gården, skulle det opståede knæk udjævnes. Kgl bygningsinspektør Hack Kampmann projekterede i 1908 den fine tårnkar-nap, som på ingen måde har øvet vold mod den senklassicistiske bygnings karakter.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).