Klostergade
Klostergade 58
Vis alle resultater i samlingen
58
8000
56.15889598, 10.20487816
Domkirkens
351.0
City
Beskrivelse
Fredet.
Det to stokværk høje forbus er på ni fag og opført i egebindingsværk. Tre stolper i facaden er udvekslet med jernbjælker for at øge udstillingsarealet. Den gennemløbende stokværksudkragning har prolilskårne bjælkeender og en smukt høvlet overgangsfod. Tagbjælkerne oven på remmen har afrundede ender, og i murtavlene ses to stk. dokketømmer. I de østlige fag er taget løftet i begge sider, og her ses mellem de længere stolper store flagvinduer, medens de mindre vinduer i resten af førstesalen er med sprosser. Inde i gården har den seks fag lange sidelænge ganske glat bindingsværk, idet en tidligere svalegang er fjernet. Derimod har husets an-den ydervæg ind mod nr. 60 en smule stokværksfremspring med affaset overgangsfod, omtrent som i sidehuset i Vestergade nr. 1. I de høje førstesalsstolper er tagbjælkerne tappet igennem stolperne et stykke under tagremmen og ekstra bjælker er indlagt for at øge loltets bæreevne. Desuden er bjælkerne i begge etager afstivet med skråstivere, Bygningerne er teglhængte.
Bygningshistorie: Under forhuset ligger en kampestenskælder, hvori indgår middelalderligt murværk. Men det nu-værende forhus synes at være opført i 1702 og i så fald af skipper Rasmus Pedersen Hjortshøj. Hans hustrus initialer K.A.D. - Kirsten Andersdatter -og dette årstal er bevaret på et brud-stykke afen porthammer inde i sidehusets væg mod øst. Men sidehuset har, som et gavihus, oprindeligt været går-dens hovedlænge. Gavlhuset har nået helt ud til gaden og er formodentlig op-ført ikke længe elter 1600-tallets begyndelse. En skråstiver er opsat inde i port-rummet. Den er forsynet med et profilhøvlet hulstavsnit og er en oprindelig overgangsfod fra et renæssancehus. Det kan være en rest af gavlhusets oprindelige gavlfront ud til Klostergade. I et skøde fra 1733 beskrives bygningerne som nu med et ni fag langt forhus og en sidebygning på seks fag. Brandtaksationen for 1801-10 nævner i 1805, da gården ejes af cancelliråd J. Bøggild, at bygningerne er blevet anseligt forbed-rede. Her sigtes måske til den tidligere nævnte hævning af taget over porten i de tre østlige fag af forhuset. Den interessante gårds bygninger giver et smukt samspil med nabogården nr. 56.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).