Klostergade 60

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Klostergade

Husnummer

60

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15890862, 10.20471419

Sogn

Domkirkens

Rotation

356.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Indtil 1983 fremtrådtedet to etager høje og otte fag lange byhus med en nyere butiksfacade, medens der i den over-pudsede første sal kun anedes svage spor af eventuelt bindingsværk. Under den nu igangværende ombygning af forhuset afsløredes der velbevaret ege-bindingsværk fra 1700-tallet i overeta-gen, medens der under det afdækkede stokværksfremspring stod seks af de oprindelige otte stolper i stuevæggen. Selv om de var i dårlig stand, kunne den oprindelige højde af løsholterne erkendes og hermed støtte den projekterede facaderekonstruktion. Herover bærer de profilskårne hovedhjælker den karnishøvlede overgangsfod. Imellem hovedbjælkerne er indlagt mellembjælker, hvis oprindelige profilsnit er bortskåret. Det velbevarede bindingsværk på første sal har to stk. dokketømmer under hver løsholt. Under tagryggen er der huller fra de oprindelige gennemstukne tag-bjælker, som antyder denne etages anvendelse til lager for korn. Foran de nuværende tagbjælker oven på remmen ses en meget sjælden profileret plankegesims.

Bagsiden af huset har grundmuret underetage, men herover ses en del af husets oprindelige bindingsværk, må-ske fra 1600-talet. Gamle virker ligeledes spærene af pommersk fyr med på-bladede hanebånd.

Bygningshistorie:Ejendommen var i 1682 ejet af en gårdmand i Brændstrup ved navn Rasmus Lassen. Han døde i 1687 og er i Tilst kirke mindet ved en ligsten i våbenhuset. Hans svigerdatter, Margrete Olufsdatter solgte i 1727 går-den til en Sø- og handelsmand Jens Mikkelsen Mårup (død 1753). En kort beskrivelse af gårdens bygninger ses først ved brandtaksationen i 1761. Det nævnes blandt andet, at der var port i to af forhusets i alt otte fag og kælder under tre fag. Desuden var der et sidehus og baghus. Først ved brandtaksationen i 1811 er der indrettet beboelse i forhusets tidligere kornloft pa første sal, med oplægning af loftsbjælker og den nye profilgesims. Det nuværende grundmurede sidehus blev opført i 1899 for vognmand Gammelgaard og indrettet til stald. Dette hus blev i 1929 forhøjet til to etager og indrettet til skotøjsfabrik, for fabrikant N. Clausen, ved arkitekt N. S. Bech. I 1910 udførte arkitekt Chr. Frühstück Nielsen et heldigvis ikke opført projekt til en stor etageejen-dom. Den nuværende ombygning udføres for firmaet Plejdrup og Westberg ved arkitektfirmaet Poulsen & Therkildsen i Århus.

Forskellen i bagsidens bindingsværk i forhold til facaden antyder, at et ældre hus engang i 1700-tallet har fået en ny facade med et typisk stokværksfremspring i lighed med, hvad der må være passeret i nabohuset nr. 58, hvis nye facade kan dateres til 1702. I loftsetagen i nr. 60 findes en gammel enfyldingsdør fra omkring 1700, medens dørene på første sal med to fyldinger meget vel kan være fra omkring 1810.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).