Mejlgade 18

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Mejlgade

Husnummer

18

Postnummer

8000

Sogn

Domkirkens

Rotation

60.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Det to etager høje og otte vinduesfag lange forhus er til gaden opmurct af røde mursten med anvendelse afformtegl til vinduer og hovedgesims. Stue-facaden er opdelt i butiksog et indskåret portfag. På første sal ses pæne vinduer af flagtype. Husets valm-tag er teglhængt. Billedet skifter, når man træder ind i gården. Den under-murede svalegang er foroven lukket med en bræddebeklædning. De fire første vinduesfag af sidelængen mod nord er opfort i gulkalket grundmur, men i de resterende otte fag ses egebindingsværk af betydelig ælde. Loftsbjæl-kerne er stemmet igennem stolperne, således at et ret betydeligt styrtrum fremkommer. Der ses i begge stokværk indvendige afstivningsknægte. Fagdelingen er ret kort og der ses intet dokketømmer under løsholterne. I flere murfelter ses der lerklining. Bygningerue er teglhængte.

Bygningshistorie:Forhusets indre røber forskellige byggefaser, lige fra en trefyldingsdør med forkrøppede fyldingslister fra omkring 1700 og et antal smukke dobbeltdøre fra 1790-erne. Forhuset og den gamle del af sidelængen er nok opført i sidste halvdel af 1600-tallet. I 1761 bestod gårdens bygninger af et toetagers bindingsværksforhus ti fag langt, et 28 fag langt side-hus samt et baghus på elleve fag, ligele-des to etager. Forhusets nuværende an-tal spær stemmer med de ti fag. I 1793 lod konrektor ved Kathedralskolen J . Stougaard forhuset istandsætte. De nævnte dobbeltdøre med cirkelindsnit i midterfyldingerne må stamme fra denne ændring. I 1872 lod købmand A. Vistoft den nuværende grundmurede forside indbygge. Man har overholdt det givne fagmønster, og kun tagværket blev løftet. Bygningsmyndighederne anfægtede det gamle hus' fremtrædende plads mod gaden, men måtte opgive at få rykket facaden tilbage. Først i 1917 lykkedes det at få trukket portfaget ind i hus-et, således at der blev merc plads på fortovet, men Mejlgade mistede et stykke historie. I 1873 lod Vistoft de fire fag af sidelængen ombygge til grund-mur. Gården er nok, i kraft afsit udseende og sydgavlens fremtræden i gaden, et af de mest bemærkelsesværdige i denne del af Mejlgade. I det hele taget er dette gadestrøg ved krydset Graven-Mejlgade og de gode bygninger heromkring det mest spændende, vi har bevaret i det gamle Århus. En tilbundsgående istandsættelse af gården må anses for at være i høj grad ønskelig.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).