Mejlgade 43

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Mejlgade

Husnummer

43

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15955284, 10.21178161

Sogn

Domkirkens

Rotation

58.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Fredet

Den grundmurede to etager fløje for-bygning omfatter tre brede vinduesfag over en bøj kælder. Det brede portfag i syd omgives af to afvisersten og mod-svaredes tidligere af et blændingsfag i nord. Murfladen imellem de to vinduesrækker er prydet af en blomsterfrise i stuk, ligesom den kraftige hoved-gesims også er smykket med blomsterranker. Husets vinkeltag er teglhængt. I facaderne ses nye tofags flagvinduer. I gårdens nordøstre hjørne et to fag bredt trappehus med en smuk empiretrappe med et krydsgitterrækværk. I fortsættelse aftrappehuset ses et meget gammelt hindingsværkshus med højstolper igennem de to stokværk. Det er seks fag langt og er forsynet med en senere påbygget tredie etage.

Højstolpehusets ophygning ses bedst inde fra gården i nr. 45, med gennemstukne loftsbjælker og en diagonal skråstiver i hvert fag. Her ses indvendigt i huset bevarede skråstivere, i ret stor udstrækning. I forlængelse af gavlhuset er tilføjet et yngre bindingsværkshus og endelig et grundmuret baghus.

Bygningshistorie:Det gamle gavlhus bindingsværk er næppe meget yngre end ca. 1560 og er en del af et 25 fag langt gavlhus, der nævnes i 1761 og var sammenbygget med en kun fire fag lang forbygning, hvorafder var port i to fag. Gavlhuset mistede de tolv fag i 1780, og yderligere syv fag måtte vige, da post-fuldmægtig N. Iversen i 1831 lod det nye forhus opføre. I kælderen er nogle af

bjælkerne genanvendt tømmer fra en overgangsfod med en profileret hulstavkeling fra 1600-tallets begyndelse. Disse bjælkers længde er i overensstemmelse med gavlhusets bredde. Et gammelt vindue er bevaret inde i huset. Karmens sidestykker har skæringer, der er beslægtede med en dør fra Skole-gade nr. 15 (i Den Gamle By) , et hus fra 1642. Et endnu ældre vindue ses ind mod nr. 45. Dcn nuværende forbygning kan klart defineres som værende et senempirehus. Dette bekræftes af de smukke indvendige døre og en gammel vindovn fra Holden Jernværk i Norge. Bagermester J. Fr. Petersen lod i 1842 en øvre etage opstille på gavlhuset, og året efter lod han det forlænge. Baghu-set blev opført i 1876. Århus kommune lod i 1977 hovedfacaden istandsætte. I 1981 foretager murermester Allan Jørgensen Hjortshøj en tilbundsgående istandsættelse af hele gården. Arbejdet med den fredede gård foregår under til-syn af Fredningsstyrelsen. Den gamle gard er med sin toppede brolægning og bordurfliserækken, der slynger sig blidt gennem gårdspladsen et af de mest fascinerende gårdinteriører i bykernen.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).