Mejlgade 48

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Mejlgade

Husnummer

48

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15966834, 10.2127825

Sogn

Domkirkens

Rotation

60.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Fredet

Det store forhus har en meget særpræget grundmuret facade, som trods mange ændringer lader sig analysere. Tredelingen er gennemført med svagt fremspringende enderisalitter ved hver ende af det lange midterparti. På første sal ses i enderisalitterne vinduespar, som er samlet under en fælles pilasterbåret gesimsfrise, hvis øverste flade led løber igennem over førstesals vinduernes dækplader. Stuevinduerne, som var pilasterindrammede, er erstattet af store butiksvinduer og døre, som dog til en vis grad er indarbejdet i den oprindelige rytme. Pilastrenes kapitæler er prydet med rosetter og en æggestavsfrise, som ligeledes er anvendt under den kraftige hovedgesims. En efterhånden sjælden karnistagrende formidler over-gangen til taget. Tagnedløbsrørene har små samlemuffer, som præcist er place-ret i højde med facadens horisontale led. Det smukt opskalkede vinkeltag er teglhængt. Det er yderligere prydet med en sjældent forekommende attika, der består afmurede piller, hvorimellem er udspændt et støbejernsrækværk, hvor håndlisten bæres af spejlvendte akantusprydede bølgeranker. Også skorstenene har dekorative enkeltheder som murede bånd og rundbuede blændinger. Trods alle forandringer mærkes det klart, hvor gennemført husets form-sprog er. Facaden er i øvrigt pudset og brunmalet med hvide enkeltheder.

Forhusets bagside og den nordlige sidefløj er nu kalket i en fin gullig farve, men trods mange lag kalk anes både i forhuset og sidelængen spor af det gamle bindingsærk. Samtlige vinduer er af flagtype. Ligeledes må bemærkes den smukke fyldingsport.

Bygningshistorie: Gården bestod tidlige-re af et fjorten fag langt forhus i bindingsværk, hvortil som sidefløj i nord fandtes et 27 fag langt hus foruden et indre bag-hus. Gården beskrives således i 1771, hvor den var ejet af købmand Jørgen Jensen Berntz. Af sidefløjen er nu kun syv fag tilbage.

Umiddelbart efter at A. F. Elmquist, Åarhuus Stiftstidende, i 1867 havde overtaget avisen og ejendommen fra faderen, forelagde han den 5. juli sin byggesag for bygningskommissionen. Det drejede sig om opførelse af en ny facade til det gamle hus. Grundlaget for projektet var en tegning udført afden kongelige bygningsinspektør v Th.Walther. Sammen med det samtidigt opførte Svaneapotek på Vestergade udgør dette fornemme hus vel hovedvidnesbyrdet om Walthers ophold i Hamburg, hvor han deltog i genopbygningen af byen efter storbranden i 1842. Butiksfacaden blev indsat i 1901 for smedemester M. H. Jæger.

Men tidligere samme år havde tømrermester I. P. A. Sørensen nedrevet en stor del af nordlængen og opført et nyt baghus langt tættere på forhuset end før. Huset, som skulle anvendes til lager og værksted, er to etager højt foruden en teglhængt mansardetage med et næsten fladt papdækket overtag. I midten af bygningen ses en hejsekvist med døre.

Stuefacaden er optaget af brede porte, medens der på første sal ses en række lidt uregelmæssigt fordelte vinduer. Husets pudsede ydervæg er holdt i den samme gule farve som i gårdspladsens øvrige bygninger.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).