Nørreport 24 (1858-)

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Nørreport

Husnummer

24

Postnummer

8000

Geokordinater

56.16173043, 10.21195095

Sogn

Domkirkens

Rotation

300.0

Lokalområde

Trøjborg

Beskrivelse

Beskrivelse

Matr. nr. 934a. Karré nr. 212/nf 5.

BBR nr. 34252-3.

Bygningen er opført i 1857-58 af kgl. bygningsinspektør C.G.F. Thielemann under medvirken af arkitekt H.W. Schrøder. Kviste opsat i 1920og hegnsmur opført i 1919.

1) god

2) god

3) god

4) god

Kvalitetsgruppe I

Den tre etager høje grundmurede bygning har en hovedfacade vendt mod Nørreport samt en polygonalt formet gavlfacade ved hjørnet til den gamle sti til Knudriisbakke, Kærlighedsstien.

Facaden omfatter syv vinduesfag foruden de meget brede gavlfag. Over soklen hæver facaden sig, horisontalt delt af flere bæltegesimser. Brystningen under vinduerne i stuen er kvaderinddelt og afsluttet med et gennemløbende sålbænksbånd. Herefter er facaden præget af en dybt indskåret kvaderfugning til bæltegesimsen imellem stuen og første sal. Vinduerne på første og anden sal er indfattet af flade pilastre, som på første sal bærer en arkitrav med frise og kronliste, medens vin-duerne herover er afsluttet med en bæltegesims. Facadedekorationen fortsætter gavlen rundt og afsluttes med en tandsnitsgesims.

Den sjældne facade er overordentligt velbevaret. Husets oprindelige valmtag er nu tækket med eternitskifer, og tagformen gav det oprindeligt fritliggende hus en ret enestående palæagtig virkning. I taget er indbygget et par gennemgående tagkviste. Forhuset fortsætter i et sidehus inde i den trekantede gård bag hegnsmuren.

Bygningshistorie: Det fine vinkelanlæg blev opført af kgl. bygningsinspektør C.G.F. Thielemann i 1857-58. Vi ved at arkitekt H.W. Schrøder medvirkede ved denne byggesag. Facadens rent senklassicistiske enkeltheder til hvilke der kendes paralleller i København, fik senere hen i 1800-tallet en stærk udbredelse i byen. De to dobbelte kviste blev opsat i 1920 for grosserer A.P. Baunsgaard, medens hegnsmuren mod den nu helt åbne Kærlighedsstien blev opført 1919. Arkitekt Thorkel Luplau Møller forestod begge disse arbejder. I 1981 blev der indsat nye vinduer i facaderne. Samtidig blev der oplagt en ny tagbeklædning, der nu blev ført helt op mod gavlen til nr. 26. Herved har Thielemanns fine hus mistet en stor del af sin integritet.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).