P. P. Ørums Gade 28 (1935-)

Vis alle resultater i samlingen

Navn

P. P. Ørums Gade

Husnummer

28

Postnummer

8000

Geokordinater

56.14210323, 10.18991204

Sogn

Langenæs

Rotation

332.0

Lokalområde

Viby

Beskrivelse

Beskrivelse

Beskrivelsen gælder den del af karréen, som omfatter Harald Jensens Plads, Søndre Ringgade, Jyllands Allé og P. P. Ørums Gade, som er opført i årene 1933-35. Bebyggelsesplanen og facade-tegningerne er tegnet af arkitekterne R. Frimodt Clausen og E. Høvring Nielsen og godkendt af Udvalget for byens udvidelse og bebyggelse som retningsgivende for hele karreen. Forskellige arkitekter har tegnet etageplaner og detaljerede facadetegninger for hver enkelt ejendom/bygherre. Facadetegningerne krævedes af udvalget udført i overensstemmelse med de godkendte hovedretningslinier.

Bebyggelsen fremtræder som en 5 1/2 etages sluttet bebyggelse med høj kælder og enkelte kviste. Facadearkitekturen karakteriseres af store røde murflader og hvide, forholdsvis store vinduer. En ret anonym arkitektur med visse funktionalistiske stiltræk, dog domineret af det markante hjørnetårn ved Harald Jensens Plads og Søndre Ringgade.

Bebyggelsen i Jyllands Allé og P. P. Ørums Gade karakteriseres desuden af gennemgående karnapper og mod Harald Jensens Plads og Søndre Ringgade af altaner med jernrækværk. Med den funktionalistiske påvirkning træder facadeudsmykningen i baggrunden, men der forekommer dog stadig i denne karré enkelte pudsede dekorationer til fremhævelse af visse facadedetaljer. Karréen virker homogen og udgør en betydningsfuld del af ran bebyggelsen omkring Harald Jensens Plads. Der er en del butikker i underetagen hovedsagelig til kvarterets dagligvareforsyning. Karréen har portgennemgang i Carl Bertelsens Gade, stort garageanlæg og fælles lege- og opholdsareal i karréens indre.

Bygningen på P. P. Ørums Gade 28 er opført i 1935 for Kaj Åge Ratchke og er tegnet af arkitekt Carsten Ottosen.

5 1/2 etages rødstensbygning med høj kælder og tegltag. Pudset gesims 2 gennemgående karnapper. Pudsede sålbænke og vinduesoverliggere ved trappeopgangsvinduer. Oprindelige, hvidmalede 2-, 3- og 4-fags vinduer og oprindelig dør omgivet af pudset portal.

Den arkitektoniske kvalitet: middel

Den bygningsmæssige tilstand: god

Samhørighed med omgivelserne: god

Omgivelsernes helhedskarakter: middel

Kvalitetsgruppe I

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).