Frue Kirkeplads (1937-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Frue Kirkeplads

Beskrivelse

Beskrivelse

Samlende betegnelse for området syd for Vor Frue Kirke efter at man i 1937 havde nedbrudt de sidste af bygningerne i Vestergade 12 - 22. Disse var blevet opført, efter at man havde nedlagt kirkegården.

Vor Frue betegner Jomfru Maria. Med kristendommens indførelse i Danmark i 900-tallet blev den nye moder- og frugtbarhedsfigur i en overgangsperiode jomfru Maria, Jesus moder. Efterhånden svandt frugtbarhedstraditionerne ind, og Marias nådesgaver blev de centrale. Hun havde direkte adgang til sin søn og kunne være menneskenes forbeder hos Jesus.

Derfor kom hyldest og æresbevisninger til Maria, vor Frue, til at fylde meget i den brede befolknings religiøse liv. Der blev bygget kirker og klostre, som blev indviet til Maria - således også i Århus, hvor vor Frue Kirke med vor Frue Kloster blev opført i 1200-tallet på resterne af en kirke fra 1000-tallet.

Efter reformationen i Danmark i 1536 blev Marias funktion som forbeder taget ud af kirkens officielle forestillinger. Tilbedelsen af hende og kirkeritualerne omkring vor Frue blev afskaffet med den reformerte, protestantiske trosretning.