Skolegade 19

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Skolegade

Husnummer

19

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15554663, 10.21153827

Sogn

Domkirkens

Rotation

277.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Fredet

Forbygningen er to stokværk høj, opført af bindingsværk og sytten fag langt. Facaden til Skolegade har stokværksudkragning med profilhøvlet overgangsfod og tilsvarende profilerede fyldholter imellem bjælkeenderne på første sal i de nordlige ni fag. De otte sydlige fag har her en udfyldning af aftrappet mur-værk. Den sydlige del af bygningen har desuden dobbelte bjælker, idet der mel-lem hver fagbjælke er indlagt en ekstra bjælke. Denne deling i to adskilte gårde demonstreres ligeledes i kælderen, hvor den nordlige kælder, et rum på ca. seks gange fire og en halv m, har ydervægge af middelalderlig karakter udført i munkesten. Den sydlige og lidt større kælder har vægge afkampesten og er af

uvis ælde. I husets ret høje sokkelmur til gaden ses flere steder store granitkvadre.

Den nuværende facades svære bindingsværk er som vanligt i byen udført med to stk. dokketømmer i hvért fag. Af hensyn til senere indsatte store, men pæne vinduer på første sal, er løsholterne her erstattet af ret spinkle planker. I stuen er der nydelige tofags sprosse-vinduer samt en smuk dobbelt fyldingsdør med indfatning. Over det flyttede portfag med revleport ses den fine porthammer , som er prydet med udskæringer samt købmand Jens Rasmus-sen Moss' og hans hustru Ester Michelsdatter's initialer. Ved siden af porten er indsat en sandsten med ejendommens gamle matrikel nr. og årstallet 1802. Det lange saddeltag er tækket med gamle røde vingetagsten.

Til gårdsiden er bindingsværket for en del ændret med spinkelt fyrretømmer, men flere steder fornemmes dog husets ældre bagside og den til dels undermurede svalegang.

Af den tidligere otte fag lange nordlige sidelænge er endnu bevaret halvandet fag i bindingsværk og med helvalmet østgavl. Dette parti danner sammen med forhusets nordgavl en meget smal tagdrypsslippe mod nabogården.

Bygningshistorie; Den nordlige kælder må være en rest afet stenhus, måske en af de kannikegårde, som vides at have ligget her i middelalderen.

Et brudstykke af en porthammer prydet med en smukt skåret tovsnoning er genanvendt som stolpe i den sydlige kælder. Initialerne J F D samt årstallet 1730 angiver, at skipper Frands Morten-sen (død 1743) og hans hustru Johanne Frandsdatter dette år lod dette, den nordlige gårds forhus ombygge. Ved den første brandtaksation i 1761 bestod Frands Mortensens enkes gård af et forhus på ni fag, en sidebygning på otte fag samt et ligeledes otte fag langt bag-bus, som dog kun var én etage højt.

Efter en sammenlægning med den sydligere gård lod købmand Jens Rasmussen Moss i 1802 det sydligere beliggende forbus opføre i tilslutning til det ældre hus.

Sidelængens alkortning, nedrivnin-gen af baghuset samt portåbningens flytning blev foretaget i 1916 i forbindelse med en stor udvidelse af ejendommens hovedhus, Havnegade nr.8. Bygherrer var A/S Korn- og Foderstof-kompagniet, hvis arkitekt var R. Fri-modt Clausen. Skolegade nr. 19 er en af de mest værdifulde gårde i bykernen.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).