Gyldenløvesgade (1902-)

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Gyldenløvesgade

Beskrivelse

Beskrivelse

Gyldenløvesgade er opkaldt efter Ulrik Christian Gyldenløve (1678-1719), der var dansk admiral og ægte søn af Christian 5.

Den 24. september 1896 blev en ansøgning om anlæggelse af gaden på strækningen fra Niels Juels Gade til Otto Ruds Gade i 20 alens bredde imødekommet. Gadens navn blev besluttet på et byrådsmøde den 9. oktober 1902 efter forslag fra slagtermester J. M. Ziegler, som ejede arealet. Gaden var på dette tidspunkt blevet anlagt uden fortov i en længde af 60 m fra Niels Juels Gade.

Den første bebyggelse blev opført i 1911-13 på vestsiden af gaden og bestod af en randbebyggelse på 4 beboelsesejendomme fra hjørnet ved Niels Juels Gade. Arealerne langs denne gadestrækning bestod på dette tidspunkt af nogle spredte kolonihaver.

Nord for gadeudlægget lå en grusgrav, hvor byrådet den 17. december 1921 besluttede at tillade Aarhus Ny Trælasthandel at etablere en over 15.000 m2 stor tømmeroplagsplads, såfremt der sikredes mulighed for etablering af gader ud til Tordenskjoldsgade og Otto Ruds Gade. På disse vilkår opførtes en stor lagerbygning på tværs af Gyldenløvesgade.

Bebyggelsen af den østlige side af gaden tog sin begyndelse i 1929 ved opførelsen af Gyldenløvesgade 8 til en møbelfabrik. I 1933 bebyggedes hjørnet ved Niels Juels Gade af ejendommene Gyldenløvesgade 2 og 4 med beboelse. Først i 1954 lukkedes hullet i husrækken ved opførelse af Gyldenløvesgade 6, som husede bl.a. marmeladefabrikken Merkur. I 1964-65 opførtes etageboligbebyggelsen Tømmergården og med opførelsen af denne boligbebyggelse afskar man sig muligheden for en videreførelse af Gyldenløvesgade til Otto Ruds Gade.

Bebyggelsen langs vestsiden af gaden udgøres udelukkende af 3 1/2-etages ejendomme, der er opført som randbebyggelse med mansardetage og ensartede facadeudtryk, men dog med små variationer, som bl.a. 2 affasede karnapper på Gyldenløvesgade 7 samt ved hjørneejendommen Niels Juels Gade 14, hvor hjørnet er markeret af en affaset karnap på smigfag og afsluttet af et spir. Resten af gadesiden udgøres af en grønning.

På østsiden er bebyggelsen mere uensartet både med hensyn til etagehøjder og bygningsproportioner. Hjørneejendommen Gyldenløvesgade 2 samt 4 er funktionalistisk inspirerede rødstensejendomme i 4 1/2 etage med en retkantet hjørneløsning og har smigfag i stueetagen. Den øvrige bebyggelse er 2 1/2-3 etager og opført i rødt murværk.

Gadebilledet afsluttes af Tømmergårdens 6-etages elementbebyggelse, der i sin arkitektur og dimension er helt fremmed for den øvrige bebyggelse, men i kraft af sin størrelse har en samlende og rumdannende virkning på et ellers udefineret areal.

Trafikalt har Gyldenløvesgade udelukkende færdsel af lokal art med dels kantstensparkering og dels vinkelparkering ved Tømmergårdens friareal, og gaden fremstår i trafikal henseende som et roligt og rimeligt gademiljø.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

https://www.slaegt-aarhus.dk/forsk-i-aarhus/32-gader-og-sogne

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).