Store Torv
Store Torv 15 (1881-)
Vis alle resultater i samlingen
15
8000
56.15748126, 10.20775602
Vor Frue
333.0
City
Beskrivelse
Det store forhus er på tre etager med en høj butiksetage i den syv vinduesfag brede facade.
Den oprindelige kvaderfugede og arkadedelte butiksfacade er i dag ændret til store butiksenheder, som for blomsterforretningens vedkommende er inddækket med teaktræ. På bæltegesimsen herover ses postamenter for de koblede pilastre med joniske og korintiske kapitæler, der delvis udfylder vinduespillerne på første og anden sal. Brystningerne er på første sal udsmykket med balustre. Vinduerne har profiltrukne spejlbuer, hvori er indsat to vekslende skulpturhoveder i gips. Over den svære konsolgesims ses vinkeltaget, der er dækket med meget mørke tagsten.
Etagevinduerne er af flagtype med undtagelse af de fem vestlige på første sal, hvori er indsat store ruder, ligesom de i øvrigt skæmmes af markiser og bannere. I sidebygningen langs Maren Smeds Gyde, som er opført i to etager i gule mursten med en grovpudset stueetage med kvaderriller, er indbygget udstillingsskabe, hvorimod der på første sal ses trefagsvinduer med overrammer.
Bygningshistorie:
Gårdanlægget med forhus og to sidefløje blev opført for købmand F. W. Høyer i 1881 efter tegninger af arkitekt Vilhelm Carl Puck. Butiksfacaden ændredes første gang til større ruder i 1901 for købmand Fr. Aaerby, som atter i 1915 ved arkitekt Thorkel Luplau Møller og i 1919 ved arkitekt Christian Frühstück Nielsen lod projektere nye facadeændringer. Arkitekterne G. Krohn og Max Boye Rasmussen indrettede i 1947 butik for blomsterhandler Leonard Abel.
I 1956 lod skotøjshandler G. Christensen udstillingsskabe indsætte i facaden langs gyden. De er dog atter ændret i 1981 for Stjernekiosken. De provokerende bannere og markiser på første sal blev opsat for Per Intercoiffure ved Jyllands Markisefabrik.
Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/
Kilder
Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).