Vester Allé 10

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Vester Allé

Husnummer

10

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15407914, 10.20080668

Sogn

Vor Frue

Rotation

325.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Ting- og arresthuset.

Den trefløjede hovedbygning i røde mursten er tre etager høj og ligger tilbagetrukket fra Vester Allé. Den høje, aranitbeklædte kælderetage med balu-strade er trukket et stykke ud foran gav-lene af de to sidefløje. Her er på hvert hjørne opstillet en bronzeløve. Hovedfacadens syv fag fordeler sig omkring det brede midterparti med en svær hovedportal og en granittrappe foran. Vinduerne i de to underste etager er rundbuede og på første sal forsynet med spejlbuer, karme og kryds af sandsten. Vinduerne på tredie sal er retkantede og har svære overliggere af sandsten. Midtervinduet ved sandstensbalkonen er trerammet med en dør i midten. I den kraftige hovedgesims er indbygget en barokt svungen og meget smuk urkvist. Det vældige valmtag er, som de øvrige tage i bygningsanlægget, tækket med sorte glaserede tagsten. Taget krones af en kraftigt formet tagrytter, der som tagets ventilationsskorstene, urkvist og øvrige småkviste, er beklædt med irgrønne kobberplader. De to lidt lavere sidefløjes sydvestgavle er trukket tilbage i forhold til hovedfacaden, men adskiller sig i øvrigt ikke væsentligt fra forbygningen. På de to hjørner til Vester Allé ses bronzelanterner udført som kopier af kunstsmeden Caparros berømte lamper fra ca. 1500 på Palazzo Strozzi i Firenze.

Arrestbygningen, som lukker åbningen mellem hovedbygningens to sidefløje, er på fire etager. De to vinduer har segmentspejlbuer. I husets nordøstlige gavl ses et stort gennemgående og rundbuet vindue, der som de øvrige vinduer er forsynet med et smedejernsgitter. Bygningsanlæggets gode arkitektur er i vid udstrækning formet efter det kraftige terrænfald, og de mange festlige enkeltheder er i høj grad med til at mildne indtrykket af bygningernes strenge formål.

Bygningshistorie: Efter en arkitektkonkurrence, der blev afholdt i 1903, foretog vinderne, arkitekt K. A. Ludvigsen og Jul. Hansen, forskellige korrektioner i den endelige projektering. Bygningerne stod færdige i 1906. Kunstneren K. Hansen Rejstrup udførte de vigtigste dekorative enkeltheder, og i 1908 opstilledes de af ham modellerede bronzeløver. Hjørnelanternerne blev, efter en miniaturemodel i politimester Chr. M. Jespersens eje, ligeledes udført af K. Hansen Rejstrup.

I 1963 blev der ved arkitekt Alex Poul-sen opført en tilbygning med arrestforvarerbolig ud mod Christiansgade.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).