Vestergade 1

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Vestergade

Husnummer

1

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15756118, 10.20673877

Sogn

Vor Frue

Rotation

353.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Fredet

Den lille gårds forhus er to etager højt, og den grundmurede forside omfatter syv vinduesfag. Hovedgesimsen begynder med et fladt bånd over vinduerne på første sal. I stuen ses nye, men fine sprossedelte butiksvinduer, døre samt den gamle rundbuede åbning til gårdspladsen. De overholder den givne vindueslårdeling på første sal. Husets vinkeltag er teglhængt og har rette gavle. Også vinduerne på første sal er sprossedelte. Ind mod naboen mod øst, er endnu bevaret en rest af den gamle skelgrøft Rende, hvorfra gårdens gamle bindingsværk kan ses. Af forbygningens bagside ses inde i gården to og et halvt fag egebindingsværk af den vanlige østjyske art med to styk dokketømmer i hvert fag.

Den lille gårds sidefløj er til begge sider knægtbygget og i to etager. Det svære egetømmer er rødmalet. Løsholterne synes at være sænket med undtagelse af tre fag. Huset omfatter inde i gården fem fag, men den skæve placering giver seks fag til Rende. De ryggede knægte er smukt til dannede, men den sydligste knægt har en herhjemme enestående udformning. Den kraftige 58 cm lange egeklods' midterparti er afrundet og har kannelurer, desuden er den nederst afsluttet med et karnisprofil og en tovsnoning.

Tagbjælkerne er stemmet igennem stolperne et kort stykke under tagremmen, således at et ganske lille styrtrum fremstår. Under det gamle tegltag ses en vandret konsolbåret sugfjæl. Selve taghældningen synes at være ændret, ligesom sydgabindingsværk ikke er organisk forbundet til gavlspæret mod syd. I forlængelse af denne sidebygning en ganske lav længe, hvor gårdsiden er i grundmur, medens bagsiden ud til Rende er af svært gammelt egebindingsværk som i den større sidebygning. Det fem fag lange baghus er to stokværk højt, men kun gårdsiden er af bindingsværk. Husets vinkeltag er som de øvrige bygninger teglhængt og har en lille taskekvist ind mod gården. Gavlene er rette. Vinduerne i sidebygning og baghus er alle tofags sprossevinduer.

Bygningshistorie: I den ældste beskrivelse af gården, et skøde fra 1728 til tobaksspinder Andreas Andersen , nævnes som ejendommens eneste bygning: fag Huus til Adelgaden (Vestergade) fra Byens Smøge. Men ved den første brandtaksation i 1 76 1 beskrives den lille gård eller således: Forhuset syv fag som nu, hvorimod sidelængen var tolv fag lang. Det må således antages, at sidehuset har ligget et andet sted og af en eller anden grund er nedbrudt og genopført her mellem 1728 og 1761. Husets udseende med to stk. dokketømmer og den affasede overfod samt det lave styrtrum modsiger ikke en sådan slutning. Vi ved, at der i den store nabogård nr. 3 netop i 1752 foregik en meget betydelig ændring med gårdens bygninger, hvor hele det gamle forhus blev nedbrudt og et nyt meget stort hus opført. Sidelængen blev imellem 1811 og 1817 reduceret til sin nuværende størrelse, fem fag.

Ved en brand, der fandt sted i 1842, beskadigedes sidefløjens tagværk. Samme år lod købmand F.A. Appelt opføre en ny grundmuret facade til Vestergade. Sidehusets tagværk blev istandsat. Året efter lod Appelt baghuset og den lave sidelænge opføre. Den gamle bindingsværksside mod Rende må vel være en rest af et ældre hus, som måske har fungeret som hegnsmur. Hovedfacaden blev i 1981 smukt istandsat og i alt væsentligt ført tilbage til sit gamle udseende. Bygherre var tobaksfirmaet.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).