Vestergade 19

Vis alle resultater i samlingen

Navn

Vestergade

Husnummer

19

Postnummer

8000

Geokordinater

56.1575752, 10.20454686

Sogn

Vor Frue

Rotation

3.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Det to etager høje grundmurede forhus omfatter et seks vinduesfag bredt midterparti, der er flankeret af to gavlrisalitter, hver på et vinduesfag. Undereta-gen er domineret af butiksvinduer, der når ned til kælderen, således at husets sokkel næsten ikke ses. Derimod er førstesalen velbevaret i det oprindelige mønster med profilerede sålbænke un-der vinduerne og en tilsvarende hoved-gesims under det teglhængte vinkeltag. Vinduerne på første sal er af flagtype med sprosser. I stuen ses den gamle, fine fyldingsport med krydssprosser i overlyset. Inde i den lange, smalle gård er forbusets bagside og den korte side-længe forsynet med pæne tofags spros-sevinduer. I forlængelse afden murede sidelænge findes et elleve fag langt bindingsværksbus i to etager. Det svære tømmer er tjæret, og der ses kun ét stykke dokketømmer i hvert fag. Det pæne tegltag er forsynet med en hejse-kvist. Ved sydgavlen afsidehuset er der yderligere en halvtagsbygning af grundmur og i to etager. I de to side-længer er der pæne tofags sprossevin-duer. I østsiden af det lange gårdsrum er plantet en nydelig stor kastanie.

Bygningshistorie: Det senklassicistiske forhus blev opført i 1853 for bagermester A. F. Petersen, der samtidig fik bygget den lange bygning af bindingsværk. Det svære egetømmer antyder, at man her genanvendte tømmer fra det tolv fag lange forhus til Vestergade, som stod her ved den første brandtaksation i 1761. Halvtagsbygningen blev opført i 1876 for sadelmager Emil Halling, der havde købt gården to år før. Halling lod samtidig arkitekt Carl Lange projektere en ombygning af forbygningens facade og en sidebygning imellem forhuset og sidelængen af bindingsværk fra 1853. En påtænkt forhøjelse af forsiden blev ikke udført, men der blev indsat butiksruder og denne udhuling af facadens sokkel er senere fortsat og har skadet den pæne bygnings styrke.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).