Vesterport 8

Vis alle resultater i samlingen

Lokation
Navn

Vesterport

Husnummer

8

Postnummer

8000

Geokordinater

56.15815207, 10.20013846

Sogn

Vor Frue

Rotation

297.0

Lokalområde

City

Beskrivelse

Beskrivelse

Det anselige trelængede forhus er opført i grundmur og er to etager højt. Hoved-

facaden fordeler sig med syv vinduesfag på hver side af det brede portfag. Den høje sokkel er tjæret og under stuevinduerne ses et gennemløbende sålbænksbånd. Facaden er pudset og malet. Forhuset og de øvrige af gårdens bygninger har vinkeltage, som er nytækkede med røde vingetagsten. Til Vesterport ses en række pæne tagkviste med to- og trefags sprossevinduer. Der er desuden i facaden indsat nye vinduer af flagtype.

Bagsiden af forbygningen er gulkalket, og vinduerne er også her af flagtype. Bindingsværkslængen mod nord har en smukt bevaret svalegang, og det tjærede tømmer står smukt til den varme gule kalkfarve i murtavlene, som findes overalt inde i gården. Ni fag af nordfløjen har ud mod nabogården stokværksfremspring med profilhøvlet overgangsfod. Dette parti er den ældste del af gårdens bygninger. Hele nordsiden og østsiden afbaghuset er i øvrigt i temmelig slet stand. Det anselige baghus er sammenbygget med nordlængen, men bindingsværket er her yngre. Her ses intet dokketømmer, men derimod en ekstra løsholt imellem vinduerne. Lige-ledes er bindingsværket helt glat uden fremspring. I de to bindingsværksbygninger er indsat pæne sprossevinduer. Det sydlige sidehus er kun én etage. Nordsiden er omsat til grundmur i gule sten, hvorimod der ses ret spinkelt bindingsværkstømmer i vestgavlen.

Bygningshistorie: Det store forhus såvel som den grundmurede del af nordlængen blev opført for rådmand Jens Poul-sen Hald i 1848-49. En marmortavle over porten inde i gården minder her-om. Bygningen erstattede et ældre 22 fag langt bindingsværkshus i to stok-værk, som sammen med den ældste del af nordfløjen blev opført før 1761 og rimeligvis af den driftige købmand og eligerede borger Mogens Michelsen Blaeh (1707-73).

Det store baghus blev opført imellem 1817 og 1827 for købmand S. J. Schmidt, og vel samtidig med de østlige syv fag af nordlængen. Betydelige dele er udskiftet med fyrretømmer, og i den sydøstlige del afdenne mur er tømmer-værket udskiftet til grundmur i 1890. Den lave sydlænge blev opført i i 842 for købmand Th. F. Severin. Ved indrettelsen til beboelse i 1875 blev nordsiden omsat til grundmur. Den sydlige vinkelbygning til forhuset blev opført i 1889 for hospitalsforstander C. Thomsen.

Den værdifulde gård blev i 1979-80 istandsat for brd. M. og O. de Linde ved ingeniør J. K. Lings. Gården blev derefter inddelt i ejerlejligheder.

Se arkitekturtegninger og byggesagskorrespondance på Aarhus Kommunes digitaliserede byggesagsarkiv på https://byggesager.aarhuskommune.dk/

Kilder

Kilder

Kommuneatlas Aarhus, I og II (1. udgave 1997, revideret frem til 2012).