Centralværkstedet (1862-2009)

Vis alle resultater i samlingen

Organisation
Alternative navne

Jernbaneværkstedet

DSB Centralværkstedet

Branche

Fremstillingsvirksomhed / Fremstilling af andre transportmidler / Fremstilling af lokomotiver og andet rullende materiel til jernbaner og sporveje

Abstrakt

Beskrivelse

Jernbaneværkstedet, som Centralværkstedet oprindeligt hed, blev etableret i 1862 på arealet mellem Jægergaardsvejen (i dag Jægergårdsgade) og Hovedbanegården. Det blev oprettet af det britiske jernbanekompagni, samtidig med at den første jernbane i Nørrejylland, Aarhus-Langå-Randers-banen, blev sat i drift. I de første år bestod arbejdet hovedsageligt i at samle driftsmateriel, der blev leveret fra England.

Staten overtog jernbaneselskabet i 1876, og De Danske Statsbaner (D.S.B.) blev i 1880 oprettet ved en fusion af det private sjællandske jernbaneselskab og de jysk-fynske baner. Under D.S.B. blev værkstedet gjort til hovedværksted for Jylland-Fyn og skiftede navn til De Danske Statsbaner Centralværksted - blot kaldet Centralværkstedet.

Drifts- og værkstedsledelsen flyttede allerede i 1879-80 til administrationsbygningen på hjørnet af Fredensgade og Rosenkrantzgade.

I 1918-23 udvidede man Centralværkstedet med en filial i Mølleengen (Sonnesgade-Skovgårdsgade). I Mølleengen reparerede man fortrinsvis godsvogne. Godsbanegården i Skovgårdgade blev bygget 1920-21.

I 1938-39 opførte man på hjørnet af Jægergårdsgade og Spanien en 4-etagers motorværkstedsbygning, der i 1950'erne blev udbygget med bl.a. vognhaller. I 1990 blev lokomotivværkstedet flyttet til Sonnesgade.

I 1999 blev størstedelen af Centralværkstedet i Jægergårdsgade nedlagt, bortset fra komponentværkstedet. I området byggede Aarhus Kommune sin nye administrationsbygning "Jægergården". Efterfølgende er bl.a. Bruuns Galleri og DGI-Hallen dukket op i området.

Den sidste del af Centralværkstedet lukkede i 2009. Området blev efterfølgende købt af ejendomsudviklingsselskabet Bricks, som bebygger arealet med 48.500 kvadratmeter etageareal med blandet bolig og erhverv. Området omdøbes til Frederiks Plads.