Jens
Jens Ravnholm (1880-1957)
Vis alle resultater i samlingen
Ravnholm
mand
Tegner
Beskrivelse
Jens Ravnholm var tegninger og karikaturtegner. Han var medarbejder ved det satiriske blad ”Klods Hans” 1905-1910, fra 1906 tilknyttet "Demokraten".
Nekrolog, Århus Stiftstidende 26. november 1957:
"Tegneren Jens Ravnholm død
Tegneren Jens Ravnholm, der hele sit liv hørte til i Aarhus og i de senere år boede i Hjortensgade er død, 77 år. Han var uddannet på Kunstakademiet i København som maler; men fangedes tidligt ind af pressen som tegner, oftest i satirens form. Mest ytrede han sig i Demokraten, hvor han før fotografiens guldalder med sikker streg offentliggjorde portrætter, men også ud fra en barsk humorisme tog del i tidens polemik med ypperlige karikaturer, der nok i dag tager sig lidt enstonige ud, men dengang var af betydelige agitatorisk og oplivende virkning.
Denne specialitet lagde efterhånden så stærkt beslag på hans tid og talent, at han næsten helt opgav maleriet, hvad mange beklagede. Han var en fin kolorist, et stemningsrigt gemyt, desuden i besiddelse af en indtrængende sans for den menneskelige fremtonings særpræg, og som portrætmaler ragede han højt op; Han kunne på dette felt være nået frem i rang med de bedste. Uforglemmeligt er et portræt han malede af sin gamle lærer, skoleinspektør H. C. Pedersen, hvem han beundrede og skyldte stor tak, og hvis personlighed og format billedet på aldeles overvældende vis forkynder.
Jens Ravnholm var en stille mand, uforfængelig og nobel. Ingen ville tage ham for humorist ud fra hans ydre, mindst af alt ud fra hans mildt vemodige blik og hans tøvende smil. Skæbnen ville, at han kom til at øve sin kunst på et område, der hører en hastigt svindende aktualitet til. Han kunne have fæstnet sig et varigere eftermæle i dansk kunst, hvis omstændighederne havde artet sig anderledes.
I de senere tider levede han meget tilbagetrukket, stærk hæmmet af en benskade, forvoldt af tyskerne, under besættelsen: under en brand ramtes han af et skud og var siden invalid."
Kilder
Nekrolog Århus Stiftstidende 1957.11.26