Nils Malmros (1944-)

Vis alle resultater i samlingen

Person
Fornavn(e)

Nils

Efternavn(e)

Malmros

Køn

mand

Fødested

Aarhus

Beskæftigelse

Filminstruktør

Beskrivelse

Beskrivelse

Århusiansk filminstruktør som blandt andet har instrueret Kundskabens træ fra 1981, Barbara fra 1997 og Kærestesorger fra 2009. De fleste af filmene har været baseret på instruktørens egen opvækst og tematisk har uskyldstabet været et centralt omdrejningspunkt i filmene - ofte med brug af lokale skuespillere i rollerne.

Startede i 1964 som arkitektstuderende men skiftede hurtigt til medicinstudiet i Århus. Med filmen Lars Ole, 5.C. ønskede Malmros at gøre op med det fortænkte og dybsindige til fordel for det konkrete og nærværende. Med filmen trak instruktøren veksler på sin egen store erindringsbank fra barndommen i Århus, hvorfor optagelsen også fandt sted på Finsensgade Skole, hvor også barneskuespillerne blev fundet. Trods manglende økonomisk støtte, der f.eks. gjorde at filmen måtte filmes i sort/hvid, vandt den i 1975 en Bodil for bedste film. Hermed var Malmros' gennembrud en realitet.

Med årene er fulgt en række film, der ikke sjældent kan siges at kredse om uskyldstab i barndommen, og hvis styrke ofte er at finde i deres autentiske træk og forståelse for almene gruppedynamiske mekanismer. Mest kendt er nok filmen Kundskabens Træ fra 1981, der blev vist på filmfestivalen i Cannes. Malmros har med årene hentet adskillige priser hjem, både yderligere Bodil-priser og flere Robert-priser, ligesom han i 2006 modtog Nordisk Films Hæderspris for sit samlede værk.