Eva Johanne Arndt-Riise (1919-1993)

Vis alle resultater i samlingen

Person
Fornavn(e)

Eva Johanne

Efternavn(e)

Arndt-Riise

Køn

kvinde

Fødested

Aarhus

Dødssted

Gjesing

Beskæftigelse

Svømmer

Beskrivelse

Beskrivelse

Eva Johanne Arndt-Riise (født 27. november 1919 i Aarhus, død 18. juni 1993 i Gjesing)

Også kendt som Eva Arndt, var en dansk svømmer, der deltog i de olympiske lege i henholdsvis 1936 og 1948 og var med på holdet, der vandt sølv i 4×100 m fri ved legene i 1948. Desuden var hun med til at vinde guld ved EM i 1938.

Eva Arndt startede svømmekarrieren i AIA, men skiftede senere til AGF. En overgang i København, hvor hun var medlem af Triton. Sammen med blandt andet Ragnhild Hveger og Inge Sørensen var Eva Arndt-Riise en af de meget unge danske svømmere, der fik sit internationale gennembrud ved OL i Berlin i 1936. Hun stod måske lidt i skyggen af nogle af de andre fra generationen, og individuelt måtte hun i 100 m fri nøjes med en femteplads i sit indledende heat i tiden 1.10,1 min, hvilket ikke kvalificerede hende videre. Hun udgjorde sammen med Hveger, Elvi Svendsen og Tove Bruunstrøm Madsen stafetholdet i 4×100 m fri, der blev nummer syv.

To år senere vandt Eva Arndt sammen med Hveger, Gunvor Kraft og Birte Ove-Petersen guld ved EM i London. Kvartetten satte verdensrekord med tiden 4.27,6 minutter, og denne rekord bestod i over fjorten år, inden den blev slået i 1952 af et ungarsk hold. Når den holdt så længe, skyldtes det ikke mindst anden verdenskrig, der satte en stopper for de store internationale stævner, og derfor var det for Arndt-Riise som så mange andre i hendes generation begrænset med resultater i omkring et årti.