James August
James August Thompson (1883-1953)
Vis alle resultater i samlingen
Thompson
mand
Sct. Croix
Aalborg
Restauratør
Beskrivelse
James August Thompson, restauratør, født på Sct. Croix i 1883, død i Aalborg 1953.
Thompson kom til København i 1901, og omkring 1913 kom han til Aarhus, hvor han fik arbejde på Den gamle Café i Sønder Allé 22. Her forsøgte Thompson at få en bevilling til at udskænke spiritus, men han fik afslag - noget, der blev kendetegnende for hans tid som restauratør i Aarhus.
I 1920 blev han vært på Savoy Hotel i Banegårdsgade 6-8, men allerede året efter forlod han stillingen og blev gæstgiver på Parkhotellet, Ryesgade 27. Begge steder forsøgte han at få bevillinger, men alle hans ansøgninger blev afvist, og Thompson måtte nøjes med sin gæstgiverbevilling, som betød, at han kun måtte servere til rejsende, som indlogerede sig på hotellet.
Under sin tid på Parkhotellet forsøgte Thompson flere gange at opnå bevillinger, både i forhold til udvidet lukketid, godkendelse til at afholde koncerter, og retten til at servere for andre end logerende, men alt blev afvist. Afslag kunne blandt andet gives, hvis beværtningen eller restauratøren havde et dårligt ry, og i 1920'erne var det ikke alle, der syntes, at der skulle gives bevillinger til Thompson. Et medlem af Aarhus Byråd påstod, at det ville være dårligt for byens anseelse, hvis gæster udefra skulle betjenes af en sort mand. Flere argumenterede dog også for, at en persons hudfarve ikke skulle stå i vejen for at drive en sådan virksomhed, men ikke desto mindre blev Thompson ved med at få afslag. På et tidspunkt ændrede han hotellet til et aktieselskab i forsøget på at få en bevilling hertil i stedet for at søge den til sig selv, men lige lidt hjalp det, og han fik igen afslag.
Thompson holdt dog alligevel nattebal og serverede alkohol, og alene i 1923 blev han idømt først en bøde på 600 kr. og senere en på 500 kr., begge for ulovligt nattesæde - altså at servere for gæster efter lukketid. De gentagende overtrædelser medførte en lang række bødesager, som til sidst udløste én enkelt bøde på 10.000 kr. Thompsons økonomi blev efterhånden tynget af de mange bøder og efterbetalinger, og i 1933 troppede fogeden op hos Parkhotellet for at inddrive gælden. Thompson påstod, at han ikke kunne betale, men en afhøring af en tjenestepige afslørede, at der var gemt penge under et badekar, og derfor blev Thompson også sigtet for skyldnersvig.
Thompson blev idømt tre måneders fængsel med tab af borgerlige rettigheder, inklusiv gæstgiverbevillingen. Under sin afsoning, lod han dog sin hustru fortsætte den ulovlige hotelvirksomhed, hvilket resulterede i, at han straks efter sin løsladelse blev anholdt, sigtet og idømt fire måneders fængsel.
Efter afsoning flyttede Thompson til Aalborg, hvor han i 1939 overtog værtshuset Larry, som han omdøbte til Onkel Toms Hytte. Her fik han langt om længe fik sin restauratørbevilling. Under besættelse talte Thompson højlydt mod besættelsesmagten, hvilket fik sendt ham til Frøslevlejren og senere til koncentrationslejren Neuengamme. Han kom hjem i 1945 med de hvide busser.
Thompson drev Onkel Toms Hytte indtil han i 1953 døde af kræft, og hans søn, Henry Thompson, overtog stedet.