Biskoppens første Indtryk af Aarhus 1830.
I Efteraaret 1830 døde Biskop Mønster i Aarhus efter kun godt et Aars Embedstid, og et Par Maaneder senere udnævntes Stiftsprovst i Odense Jens Paludan-Müller til hans Efterfølger. I December kom han til Aarhus, og i et Brev til Sønnen, Historikeren Caspar Paludan-Müller, som dengang var Adjunkt i Odense fortæller han om sit første Indtryk af Byen:
"Jeg har i Dag gaaet en Tur udenom den halve Deel af Byen, hvor der er en ordentlig anlagt smuk Spadseregang, som fører til Slutningen over Bakker og Dale langs med Stranden til Skoven, der ikke ligger længere fra Byen end Lundsgaards Klint fra Kierteminde, og som krandser den fortreflige Bugt af Kattegat, der udgiør Reden"
Det er Vejen "bag om Byen", Biskoppen havde gaaet - dengang Aarhus' Stolthed. Den fulgte omtrent de nuværende Gader Sønderallé, Vesteralle over Aaen forbi Weis' Mølle, ad Nørrealle og Nørregade til "Mejlgades Port" eller videre til Risskov. Men den Gang var der rigtignok ingen Bebyggelse langs Vejen "bag om Byen", derimod var der smukke Alléer, og om Sommeren byggede Fuglene Reder i Træerne i Fred og Ro, fjernt fra Byens Larm.
"Havnen", skriver Biskoppen, "gaar ind i Byen ved en
Arkivskaber
Materialetype
Datering
12. april 1932
Kurator
Arkiv ID
000073469
Ophavsret
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
source
Aarhus Stiftstidende
Relationer
Steder
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.