Byporte
Aarhuus "for 50 Aar siden"...
Byens Porte vare høie Træporte, hvis Kjøreporte lukkedes med Laas, og hvis gjennemgang paa Siden for Gaaende om Natten indskrænkedes ved en Jernkjætting til saa meget, at netop en Person kunde knibe sig igjennem, uden at føre Større Ting med sig. Hver Gang en Vogn om Dagen kjørte ind i Byen gjennem Porten, maatte den holde for at blive undersøgt, om den ikke indeholdt Consumtionspligtige Varer, og hver Gang en Vogn vilde igjennem om Natten skulde "Betjenten" kaldes op. Selvfølgelig var denne Hindring for den frie Passage særdeles upopulær; al Toldsvig havde overhovedet dengang ikke noget moralsk Nedværdigende ved sig, og man hørte ofte om Bedrifter, hvorved Toldopsynet var ledet paa Vildspor.......og bragt til at patrouillere en Nat uden for Mindeport, medens der bragtes Varer i land nordfor Byen.....men ganske særlig vare Consumbetjentene Gjenstand for Drilleri.......En Købmand kjørte om Natten ud af een Port og ind ad en anden, alle Byens Porte rundt, og den stakkels Betjent maatte hvergang op og møde halv paaklædt for at lukke op og undersøge Vognen. Et vittigt Hoved bankede Betjenten op for at spørge, om man ved at kjøre ud ad Munkeport og ind af Studsgadesport var nødt til at tage over Skanderborg. Særlig var Mejlgades Port en særdeles urolig Station paa "Skovdagene" om Sommeraftenerne; det erindres, at selve Byfogeden en Nat, da hans Vogn
Arkivskaber
Materialetype
Datering
13. april 1874
Kurator
Arkiv ID
000111674
Beskrivelse
Samling
Serie
Ophavsret
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
source
Aarhus Stiftstidende
Relationer
Steder
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.