Slæbebåden Jakob i Aarhus Havn
Arkivskaber
Materialetype
Kreativt ophav
Arkiv ID

000406208

Beskrivelse

Overskrift

Slæbebåden Jakob i Aarhus Havn

Abstrakt

Udsyn under havnerundfart til slæbebåden Jakob forankret i Aarhus havn.

Fartøjet er bygget i 1943 på værftet i Texas af US Army og oprindeligt navngivet “US Army ST.252”. Skibet deltog i forbindelse med invasionen af Normandiet, herefter blev båden i 1952 købt af Aarhus havnevæsen til at agere slæbebåd.

Aarhus Havn solgte i 1986 Jakob fra, men fartøjet blev under skiftende ejere fortsat brugt som bugserbåd.

Fonden Jakob blev stiftet i 2005 efter at den daværende ejer af Jakob, Ove Eriksen, solgte skibet for det symbolske beløb af en krone til den nyoprettede fond. Båden blev i et samarbejde mellem Århus Søhistoriske Selskab og Fonden Jakob herefter restaureret tilbage til sin stand i årene udseende i perioden 1952-1986.

To støttesejladser i 2011, donation fra Skibsbevaringsfonden, Herman Salling fonden og endelig Maersk fonden kunne Jakob komme i dok i Grenaa og få lavet gennemgående stålarbejde og fra 2014 havde Jakob fået farttilladelse og skibet måtte sejle frit.

Fonden Jakob arrangerede hver dag i festugen (fra den 29. august til den 7. september) havnerundfart på Aarhus Havn.

Sejlturen foregik i en udlånt københavnsk havnerundfartsbåd med plads til 140 passagerer. Der var afgang en gang i timen mellem kl.10.00 og kl. 19.00, prisen var 70 kr. for voksne og 40 kr. for børn og pensionister. Pengene fra havnerundfarten gik til fondens løbende udgifter med at vedligeholde Bugserbåden Jakob. Slæbebåden Jakob blev i 2006 erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden.

Til havnerundfarten var der en guide med ombord, som fortalte om de bynære havnearealer og aktiviteterne i industrihavnen.

Ophavsret

Anden juridisk beskyttelse

Aftaleforhold

Materialet må offentliggøres på internettet. Ifølge aftale.

Tilgængelighed

Tilgængelighed

Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.