Gravmæle over Grosserer og Etatsråd Christian Gøtzsche Filtenborg og hustru Marie Filtenborg
Arkivskaber
Materialetype
Arkiv ID

000477438

Beskrivelse

Overskrift

Gravmæle over Grosserer og Etatsråd Christian Gøtzsche Filtenborg og hustru Marie Filtenborg

Abstrakt

Gravmæle udført af Elias Ølsgaard over Grosserer og Etatsråd Christian Gøtzsche Filtenborg og hustru Marie Filtenborg på Nordre Kirkegård.

Tekst nederst på stenen:

Elsket og savnet.

Gravmælet er omkranset af små søjler og jern lænker.

Forrest tre låger med initialer i den midterste.

Christian Filtenborg kom til Aarhus i 1860’erne for at stå i lære hos farbroderen J.C. Filtenborgs urmager og grossistforretning på Immervad hvor han senere blev eneejer og udvidede forretningen tilen af skandivaviens største.

Filtenborg var en stor bypariot og var dybtengageret i livet i Aarhus. Medlem af byrådet 1897-1909.

Han var fra 1895-1903 formand for Aarhus Handels- og Kontoristforening, ligesom han også var bestyrelsesmedlem i Aarhus Handelsforening. Ligeledes var han medlem af skoledirektionen, skolerådet og Den norsk-danske Rutekomité. Han var formand for Overligningskommissionen, Aarhus Købmænds Hjælpekasse, Kong Christian IX børnehjem, Aarhus Teater, Jyllandsbankens Bankraad.ar han en af hovedkræfterne bag den store landsudstilling i Aarhus i 1909.

Ikke bare var han en af de oprindelige initiativtagere til landsudstillingen i Aarhus, men han kom også til at fungere som hovedkasserer for landsudstillingen. Da økonomien skrantede, på trods af Filtenborg økonomiske talent, blev han i det stille også til den største bidragsyder. Det blev blandt hans store indsats ved landsudstillingen, som sikrede ham udnævnelsen til etatsråd.

Filtenborg var en mand med et stort hjerte. Efterlod sig ingen arvinger.

I forbindelse med sit 50 års jubilæum i Aarhus i 1917 delte han rundhåndet legater ud: Aarhus Håndværkerforening fik 10.000 kr., mens Aarhus Købmænds Hjælpekomite og Urmagernes Centralforening hver fik 15.000 kr. – svarende til over 500.000 kr. De fleste af Filtenborgs donationer blev dog givet i stilhed, uden offentlighedens viden.

Ved Filtenborgs død blev desuden testamenteret legater på 50.000 kr. til hhv. Aarhus Købmandsstands Hjælpekasse, Aarhus Håndværkerforening og Aarhus Handelsforening. Ved de to sidstnævnte skulle renter på 300-4000 kr. uddeles i portioner til børn i alderen 14-18 år, der var under værgerådet og ønskede at uddanne sig inden for handelsstanden eller som håndværker.

Derudover blev testamenteret 500.000 kr. til oprettese af C.G.F.s Stiftelse i Aarhus til Fordel for trængende Handlende og Haandværkere - i daglig tale kendt som Filtenborg Stiftelse. Her kunne forhenværende handlende og håndværkere eller disses enker søge om at få en fribolig, efter de var trådt ud af arbejdsmarkedet.

Kort før sin død i 1919 testamenterede Filtenborg en million kr. til studielegater til Aarhus Universitets studerende – svarende til knap 30 million kr. i dag. Universitetet var i 1919 dog endnu blot en drøm på forhandlingsbordet, så den store donation blev gjort betinget af at undervisningen på universitetet var sat i gang inden 27. december 1926. Hvis ikke tidsfristen blev mødt ville pengene tilfalde Filtenborgs søskende. Selvom tidsfristen blev overskredet med knap to år, indfriede Filtenborgs brødre alligevel hans sidste ønske. Dette på trods af de måtte sælge ud af virksomheden for at skaffe kapital.

I alt testamenterede Filtenborg 1.800.000 kr. til legater.

I 1929 omdannedes Forretningen til Aktieselskab med Familien som Hovedaktionær med to af Etatsraad Filtenborgs Brødre i Spidsen af Ledelsen.

Ophavsret

Anden juridisk beskyttelse

Aftaleforhold

Materialet må offentliggøres på internettet. Ifølge aftale.

Tilgængelighed

Tilgængelighed

Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.